Afbeelding
Foto:

Groene pluim voor Stadlander

BERGEN OP ZOOM - Stadlander maakt serieus werk van duurzaamheid. Daarom heeft de woningcorporatie De Groene Pluim ontvangen. De stimuleringsprijs is een initiatief van VNO-NCW Brabant Zeeland en werd uitgereikt door Ed Nijpels, voorzitter van het landelijke klimaatberaad en voormalig VVD-minister.


De uitreiking van De Groene Pluim vond op vrijdag 13 september plaats tijdens ProefMei College on Tour in het Suikerlab (Agrifood broedplaats in oprichting). College on Tour stond in het teken van het klimaat en dronetechnologie. Cabaretier Edo Berger sloot de colleges af met zijn kijk op het klimaat en duurzaamheid. Aansluitend reikte Ed Nijpels de Groene Pluim uit.

Global Goals

De Groene Pluim is voor bedrijven die serieus werk maken van de Global Goals. Het initiatief is tot stand gekomen naar aanleiding van het Klimaatakkoord van Parijs en het Nationaal en Provinciaal Energieakkoord. In Parijs zijn met name afspraken gemaakt over klimaatverandering. "Dit wordt beschouwd als het moment waarop het bedrijfsleven de initiatiefrol op zich heeft genomen. We staan voor een grote uitdaging met de ondernemer in de hoofdrol. Het is daarom dat we de hands-on en eigenlijk de heart-on-mentaliteit van de ondernemen willen koesteren, versnellen en vermenigvuldigen", aldus de initiatiefnemer. De Lowys Porquinstichting uit Bergen op Zoom ontving vorig jaar als eerste onderwijsinstelling in Nederland een Groene Pluim. Eerder kregen de volgende bedrijven een Groene Pluim: Saver, Ricoh SCM, Lindhout, Bras Fijnaart, Van Oers United, Holonite, Perfetti van Melle en NS componentenbedrijf.
De jury van De Groene Pluim was erg te spreken over de duurzaamheidsmanagement van Stadlander. Naast afdelingsdirecteuren voor 'Klant & Gebied', 'Vastgoed' en 'Bedrijfsdiensten' heeft de corporatie een programmadirecteur 'Duurzaamheid & Innovatie' die verantwoordelijk is om duurzaamheid en innovatie verder uit te bouwen en te implementeren bij Stadlander. "Door hier fulltime op in te zetten benadrukt Stadlander dat duurzaam ondernemen een speerpunt is voor de coƶperatie. Deze programmadirecteur kan door zijn rol en deskundigheid alsmede zijn persoonlijke drive op het gebied van duurzaamheid een versnelling teweegbrengen. Door zowel intern als extern coalities te vormen worden resultaten geboekt welke zijn geborgd voor de lange termijn", aldus juryvoorzitter Peter van den Eijnden.
Volgens de jury is Stadlander een koploper op het gebied van duurzaam ondernemen. "Stadlander durft hierin vernieuwende stappen te zetten en te investeren voor de lange termijn. Ook ziet Stadlander haar taak en rol op dit gebied in de veranderende samenleving. Door hier expliciet op in te zetten en duidelijke keuzes te maken is een onomkeerbare route ingeslagen, waarmee een duurzame samenleving wordt nagestreefd."