Afbeelding
Foto:

Jong geleerd is oud gedaan bij Zo Kinderopvang

HALSTEREN – Jong geleerd is oud gedaan, vindt Zo Kinderopvang. Bewegen is belangrijk, en wie daar jong mee begint heeft er de rest van zijn leven plezier van. Daarom kunnen de kinderen van Zo op de Schans in Halsteren nu het Nijntje Beweegdiploma halen. Dat is niet alleen gezond, maar ook nog leuk!

"Dat kinderen steeds minder bewegen is algemeen bekend", zegt vestigingsmanager Sabrina Rausch van Zo op de Schans. "Kinderen kunnen vaak pas vanaf zes jaar terecht bij verenigingen, terwijl ze juist daarvóór kunnen leren hoe leuk en belangrijk bewegen is. Daarom kiezen wij ervoor het Nijntje Beweegdiploma aan te bieden. Dat is een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Gymnastiekunie, met de mensen van de FitFabriek in Bergen op Zoom als trainers. Zij hebben onze medewerkers deskundig opgeleid, zo dat zij onze kinderen kunnen begeleiden op weg naar hun Nijntje Beweegdiploma, en hopelijk heel veel beweegplezier in de toekomst."

Bewegen

Bewegen is veel meer dan sporten. Om je kind in beweging te houden hoef je niet naar het zwembad of het voetbalveld, maar zijn het juist de kleine dingen die het doen. "In de programma's rond het Nijntje Beweegdiploma behandelen we een aantal basisvormen, zoals gooien, zwaaien, rollen en springen.
We doen kleine oefeningen, die voor elk kind toegankelijk zijn en die ze ook thuis met papa en mama kunnen doen. Een ballon hooghouden, lopen over de rand van de zandbak of over een touw lopen kan namelijk ook thuis. Aanvankelijk vinden de kinderen het spannend, maar je ziet ze spelenderwijs leren hoe lekker het is om even écht te spelen. Als ze hun Nijntje Beweegdiploma halen is er natuurlijk een feestje, maar dat is niet het belangrijkste. Veel belangrijker is dat ze weten hoe leuk bewegen is, en dat die kennis ze helpt om in beweging te blijven, zodat ze geen overgewicht of andere problemen krijgen."

Voetje-voor-voetje

Jordi en Annabel laten als heuse experts zien hoe leuk de weg naar het Nijntje Beweegdiploma in als ze op handen en voeten een bank beklimmen, daar voetje-voor-voetje overheen lopen en met hart en ziel een reuzensprong naar de mat maken. Als Sabrina aan Jordi vraagt of hij nog een keer wil beginnen zijn ogen te glimmen, en zo vertelt Jordi eigenlijk het hele verhaal.

Nieuwe stap

Het Nijntje Beweegdiploma is een nieuwe stap van Zo Kinderopvang om hun kinderen op weg te helpen naar een gezonde levensstijl. Gezonde voeding, met bijvoorbeeld een dagelijks groentemomentje, is al helemaal ingeburgerd bij Zo op de Schans, en dat volkorenbrood lekkerder is dan een puntje hebben de 150 kinderen van Zo op de Schans ook al lang geleerd. Trouwens, ook de sfeer is erg gezond bij Zo op de Schans. "We zitten hier in een grote Brede School, maar je voelt niet dat je in zo'n groot gebouw zit. We houden het graag kleinschalig en huiselijk. Zo op de Schans is een plek waar je je kind met een gerust hart achterlaat." De ouders van Jordi bijvoorbeeld, kunnen gerust zijn. Hun zoon komt thuis met prachtige verhalen, en kan niet wachten tot hij weer de gymzaal in mag.