Eritrese statushouders tijdens een boswandeling op de Kraaijenberg.
Eritrese statushouders tijdens een boswandeling op de Kraaijenberg. Foto:

Steunpunt Statushouders in de gemeente Woensdrecht

WOENSDRECHT - Vluchtelingen die van de Nederlandse regering een officiële vergunning hebben verkregen noemen wij statushouders. Deze vergunning geldt voor een bepaalde tijd, want als het land van herkomst veilig wordt bevonden binnen deze termijn, kan de statushouder worden teruggestuurd. Pas na 5 jaar kan een vergunning voor onbepaalde tijd worden aangevraagd en ontstaat de mogelijkheid om daarna de Nederlandse nationaliteit aan te vragen.

Ondertussen zit de statushouder niet stil. Er wordt een inburgeringscursus gevolgd, Nederlands geleerd en actief naar werk gezocht. Vooral in de eerste maanden is er veel regelwerk te doen. De statushouder is zélf verantwoordelijk voor het regelen van inburgering en het aanleren van de Nederlandse taal. Voor extra begeleiding en ondersteuning kan hij terecht bij het Steunpunt Statushouders van BWI.

Coördinatoren

Dimphie van der Vliet en Nick Jansen, zijn de coördinatoren en sturen een team van ongeveer twaalf vrijwilligers aan. Zij zijn de spil in de begeleiding en hebben contacten met de woningstichting, de intergemeentelijke sociale dienst (ISD), de zorgverzekeraars, de medewerker(s) en de wethouder van sociale zaken. Er wordt nauw samengewerkt met taalscholen met het keurmerk 'blik op werk'.

Beleven

Gelukkig valt er regelmatig meer te beleven bij het Steunpunt Statushouders. Zo hebben de coördinatoren geregeld dat vrijwilligers de cursus Budgetcoaching van het Nibud hebben gevolgd. Zo werden eenmalig kledingvouchers verstrekt en afgelopen winter konden de statushouders zich ook opgeven voor de beginnerscursus hardlopen Learn2Run. De jonge kinderen van statushouders worden gestimuleerd om naar Jeugdland te gaan om andere kinderen te leren kennen.

Boswandeling

Afgelopen zomer hebben Eritrese statushouders een boswandeling gemaakt op de Kraaijenberg, waarbij Leo den Heijer uitleg heeft gegeven over natuurgebied De Brabantse Wal. Zo leren zij meer kanten van de Nederlandse samenleving kennen.

Afbeelding