Praktijk Memo, voor ambulante geestelijke gezondheidszorg.
Praktijk Memo, voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Foto:

Begeleid wonen op weg naar zelfredzaamheid

BERGEN OP ZOOM - Wonen met Zorg biedt jongeren van 16 jaar tot 26 jaar begeleid wonen op weg naar zelfredzaamheid.

Praktijk Memo is een instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg. Met een breed aanbod, alles onder één dak en de combinatie van zorg aan kinderen, jeugd en volwassenen beschikken ze over multidisciplinaire expertise voor de behandeling en begeleiding van psychiatrische stoornissen en (complexe) relatie, gezins- en opvoedingsproblemen.

Wonen met zorg

Onder het brede aanbod valt sinds 2013 Wonen met zorgm dat plaatsvindt op de locatie de Lindebaan, Oude Moerstraatse Baan en de Beatrixlaan in Bergen op Zoom. De jongeren of jongvolwassenen die ze begeleiden zijn bekend met een psychiatrische en/of (lichte) verstandelijke beperking en hebben een indicatie beschermd wonen van de gemeente Wmo of afdeling Jeugd.

"Bij Wonen met zorg luisteren we naar je vraag en behoefte. We zijn coachend en staan naast jou en kijken samen naar mogelijkheden en oplossingen. We bereiden je voor op de maatschappij waarin je leert om zelfstandig te functioneren, door samen te onderzoeken wat jij hiervoor nodig hebt. Hierin betrekken we graag je netwerk, zoals je ouder(s), school, familie, vrienden, je behandelaar enz. Het is erg prettig wanneer we sámen gemotiveerd werken aan jouw proces richting zelfstandigheid", aldus Praktijk Memo.

Ze bieden begeleiding in bijvoorbeeld het krijgen van een dag/ nachtritme, gezond eet/ drink- patroon, persoonlijke verzorging, dag invulling, financiën, zelfbeeld & zelfvertrouwen en het uitbreiden of versterken van je sociale netwerk. "In de begeleiding kan het zijn dat je wordt geconfronteerd met je beperkingen en problemen. We realiseren ons goed dat dit vaak niet fijn is. Het doel is vooral om je ermee te leren omgaan, het te leren accepteren. Dan kunnen we ook vervolgens samen onderzoeken welke oplossingen jij ervoor in de plaats ziet."

De begeleiding vindt fasegericht plaats, dat wil zeggen dat er begeleiding op maat wordt gegeven zodat er groei kan plaatsvinden van het groepswonen op een afdeling, naar een studio, appartement, naar een andere woning met minder begeleiding, tot richting het zelfstandig wonen. "Maak je de stap richting zelfstandig wonen, dan kun je desgewenst nog ambulante begeleiding ontvangen vanuit praktijk Memo."

Aanmelden

Mocht het Wonen voor Zorg iets voor je zijn, dan horen ze dit graag. Via de website van praktijk Memo kun je ook informatie vinden en aanmelden; www.praktijkmemo.nl

"Hebben we je aanmelding ontvangen, dan maken we graag een afspraak voor een persoonlijk gesprek."