Diaken Ryan Keetelaar zegent de haan op grote hoogte.
Diaken Ryan Keetelaar zegent de haan op grote hoogte. Foto:

Historische dag: de haan is terug op het nest

HOOGERHEIDE - Toen de gerenoveerde uurwerken twee maanden geleden werden teruggeplaatst op de kerk in Hoogerheide bleek de haan op de top van de toren in zeer slechte staat te verkeren. Hij werd gerenoveerd en waakt nu als vanouds en blakend van gezondheid over het dorp, vanaf zijn nest op 65 meter hoogte.

"Hij kan er weer 40 jaar tegen", zegt Ralf van Veghel, van het Lieropse bedrijf Daelmans Klokken en Uurwerken. Toen hij de uurwerken terug op de kerktoren van Hoogerheide plaatste ontdekte hij dat de haan op de torenspits in zeer slechte staat was. " De staart was bijna volledig afgescheurd", zegt hij, "binnen een jaar had die op de grond gelegen." De haan werd gestraald, gereinigd, de staart werd flink verstevigd en het hele beestje werd opnieuw verguld. Verguld, dat was ook het bestuur van Parochie De Bron, toen de haan op 2 september eindelijk terugkeerde op zijn "nest". De haan op de kerktoren is een verwijzing naar het verhaal van de apostel Petrus, waarvan Jezus voorspelde dat hij hem drie keer zou verloochenen voor de haan zou kraaien. Diaken Ryan Keetelaar vertelde dat verhaal alvorens hij de haan zegende. Dat deed hij op de grond, maar óók op 65 meter hoogte, nadat Ralf van Veghel de haan en pijnappel met hulp van parochiesecretaris Jan van den Elsen opnieuw op de toren bevestigde. "Dit doen niet veel collega's me na", sprak de dapperste diaken van de Zuidwesthoek vanuit de hijskraan. In zijn toespraak op het kerkplein noemde hij de haan een "baken dat waakt over de bevolking van Hoogerheide", en op 65 meter zag hij de waarheid van die woorden. "Als je de kerk vanaf de grond ziet besef je niet waar de haan staat, en welk indrukwekkend uitzicht hij heeft." Eenmaal op de grond wil de diaken best toegeven dat hij twijfels had toen hij in de "manbak" van de enorme hijskraan stapte. "De kraan stijgt enorm snel", zegt hij, "en in de Efteling ben ik ook niet zo'n held."
Ook Ruud de Weert, eigenaar van Bij de Pastorij in de voormalige pastorie, mocht even mee de lucht in. En ook hij kwam ondanks twijfels en een beetje hoogtevrees opgelucht beneden. "Leuk om de buren op die manier te leren kennen", zegt hij, "en ook erg mooi om de Pastorij eens van boven te zien. Het dak ziet er nog prachtig uit en de haan heeft een prachtig uitzicht op ons terras en mooi dorp!"

Diaken Ryan Keetelaar zegent de haan op grote hoogte.
Diaken Ryan Keetelaar zegent de haan op grote hoogte.
De haan is terug op de kerktoren van Hoogerheide.