Tijdens de opening van het zwembad werden er leuke plaatjes gedraaid.
Tijdens de opening van het zwembad werden er leuke plaatjes gedraaid. Foto:

Zwemmers dolblij met vernieuwd zwembad

BERGEN OP ZOOM – Na een lange sluiting en een ingrijpende renovatie is Zwembad De Schelp weer geopend. Honderden mensen kwamen op de openingsdag het zwembad bekijken, en wij keken mee.

Met een sierlijke sprong duikt de 14-jarige Roel Bernaards als één van de eerste bezoekers maandagmiddag in het vernieuwde zwembad. Hij en zijn vrienden zijn maar wát blij dat De Schelp na een sluiting van ruim 17 maanden weer open is. Daarom stonden zij een dik uur geleden al voor de deur van het zwembad. "Ik vond het super balen dat het zwembad dicht ging", zegt Dani Hellemons (14) over de sluiting in maart 2018. Hellemons haalde voor de sluiting zijn zwemdiploma's in het zwembad aan De Boulevard in Bergen op Zoom. De eveneens 14-jarige Nienke Bernaards en haar vriendin Lonneke Paasen (13) staan ook in de rij die vele meters lang is. "We verwachten schoon en warm zwemwater maar ook betaalbaar en gezond eten", zeggen ze.

Voor dat gezonde eten zijn bij De Schelp aan het juiste adres, verzekert Joris Hüster. Vandaag rent hij van hot naar her om het horecapersoneel aanwijzingen te geven zodat de genodigden voor de opening op het juiste moment voorzien worden van een bittergarnituur en een glas champagne. Toch vindt hij een momentje om uit te leggen dat de vernieuwde zwembadhoreca uit twee onderdelen bestaat: de droge horeca en de natte horeca. De natte horeca is voor de zwemmers. "Ze kunnen daar een ijsje, fruit, groente of toch dat vette frietje halen", zegt hij. Waar de natte horeca veel weg heeft van een cafetaria, oogt de droge horeca als een ware brasserie. "Je vraagt je misschien af waar de snoepkraam van weleer is gebleven? Snoep is hier nog wel verkrijgbaar, maar het is meer verborgen omdat we gezond eten willen stimuleren", zegt hij terwijl hij naar bakjes groente voor anderhalve euro per stuk wijst.

Dankzij een televisiescherm en een beamer in de horecahoek kunnen ouders tijdens het koffiedrinken live meekijken met de zwemlessen die achterin het pand plaatsvinden. "Op dagen dat er geen zwemlessen zijn, kunnen we ook voetbalwedstrijden of de Tour de France uitzenden", zegt Hüster. Vandaag geen zwemlessen én geen sport op de schermen, maar een programma van de openingsdag. Tijd voor de genodigden om naar het wedstrijdbad te gaan, geeft het programma aan. De aanwezigen zien hier een voorstelling van synchroonzwemsters Noortje en Bregje de Brouwer. Na een indrukwekkende voorstelling vertellen ze dat ze 35 tot 40 uur trainen naast hun studie omdat ze een olympische droom najagen.

Evert Weyts vertelt even later dat er met De Schelp ook een droom werd nagejaagd. "We wilden een duidelijke verbinding met de Binnenschelde en dat bewegen, sporten en recreëren centraal staan. En dat is gelukt", zegt de wethouder die De Schelp het mooiste zwembad van zuid west Nederland noemt. De droom moet volgend jaar nog mooier worden, dankzij de geplande aanleg van een beweegtuin achter het zwembad.

"Het is perfect! lekker warm water, alles een nieuw kleurtje, mooie kantine"

De 49-jarige Marcel Beekman hoort het aan. Hij en zijn twee aanwezige collega's werken bij Hollander Techniek in Apeldoorn. "We hebben onder meer filters vervangen en gewerkt aan de zout elektrolyse-installatie. Voor ons is dat alledaagse kost. Het was mooi om met verschillende disciplines en bedrijven samen te werken aan zwembad De Schelp. Het resultaat mag er zijn", zegt hij trots.

Nadat Wethouders Evert Weyts en Annette Stinenbosch het vernieuwde logo hebben onthult stormen de kinderen die op deze dag gratis mogen zwemmen naar binnen. De massaal aanwezige badjuffen en -meesters hebben hun handen vol aan het in goede banen leiden van de enthousiaste zwemmers. Stuk voor stuk krijgen ze een bandje met daarop een qr code. "Met dit bandje krijgen ze toegang tot het zwembad en hun kluisje bij de kleedkamer", legt de receptioniste uit.

"Nu kan ik weer
iedere maandag baantjes zwemmen"

Terwijl de beats uit de speakers van de discjockey galmen, begint de waterpret in het compleet vernieuwde bad. "Het is perfect; lekker warm water, alles een nieuw kleurtje, mooie kantine", zegt Mohammed Gelti (17) die samen met Yasafa Boudakhan langs de kant van het bad aan het chillen is. "De aquablauwe kleedkamers met houten wanden zijn ook erg mooi", voegt Boudakhan eraan toe.

Sommige mensen nemen geen duik, maar alleen een kijkje bij het nieuwe bad. De 70-jarige Mia bijvoorbeeld: "Ik ben heel blij dat het bad weer open is. Nu kan ik weer iedere maandag baantjes zwemmen. Wel jammer dat er geen buitenbad meer is. Hoewel ik dát alleen gebruikte als ik met mijn kleinkind ging zwemmen."

Ook Anny Voorbraak (76) komt terug als het rustiger is. Al 37 jaar is ze begeleider van de Oogappels, een groep van twintig zwemmers tussen de 21 en 65 jaar die sinds 1999 wekelijks komt zwemmen in De Schelp. "In de tussentijd hadden we het zwembad van het Lambertijnenhof als uitwijkmogelijkheid, maar toen die in april ook dicht ging wegens een verbouwing heeft het even stil gelegen. We zijn dan ook heel blij dat De Schelp weer open is."

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding