Fairey Firefly vliegtuig van de MLD tijdens onderhoud.
Fairey Firefly vliegtuig van de MLD tijdens onderhoud. Aviolanda

Herinneringsboek vliegtuigenfabriek Aviolanda Woensdrecht in de maak

ZUIDWESTHOEK - REGIO - Nog dit jaar komt er een boek uit over de vliegtuigenfabriek Aviolanda Woensdrecht in de periode 1955–1970. Dit boek is het vijfde deel van een serie over vliegtuigenfabriek Aviolanda in Papendrecht.

Om het boek zo volledig mogelijk te krijgen vraagt de auteur, Pieter van Wijngaarden, medewerking van oud-medewerkers van Aviolanda Woensdrecht en/of hun familie. Hij is vooral op zoek naar foto's en documenten tot de periode van overname door Fokker in 1969.

Logboek Aviolanda Woensdrecht 1955-'70

De NV Maatschappij voor vliegtuigbouw “Aviolanda” werd in 1927 opgericht door H.A. Burgerhout. Burgerhout was reeds eigenaar van een scheepswerf in Rotterdam en had een opdracht op zak voor de bouw van een serie vliegboten voor de marine in Nederlands-Indië. In Papendrecht werd een leegstaande fabriek betrokken aan de rivieren driesprong Merwede, Noord en Oude Maas. Tot aan 1945 werden hier vliegboten en landvliegtuigen gebouwd voor Nederland en tijdens de oorlog voor Duitsland. Toen na de Tweede Wereldoorlog de activiteiten werden hervat en grote revisieprojecten in het verschiet lagen, werd al gauw duidelijk dat men een aparte fabriek op moest zetten met faciliteiten voor de grote luchtvaart. Vervolgens kwamen er in 1952 gesprekken met de Minister van Oorlog voor een reparatiehal aan de door het Rijk aan te leggen startbaan voor straaljagers te Woensdrecht. De regering had geen bezwaar en reserveerde in haar plannen zesduizend vierkante meter voor de bouw van een reparatiebedrijf van Aviolanda. Het besluit vanuit Aviolanda volgde in 1954 om al het reparatie-, revisie- en inspectiewerk aan vliegtuigen te concentreren op het nieuwe terrein bij het vliegveld Woensdrecht. Papendrecht zou zich in het vervolg alleen bezig gaan houden met nieuwbouw of onderhoud aan kleine vliegtuigen. Vanaf 1955 werd de fabriek in gebruik genomen. De eerste medewerkers kwamen aanvankelijk uit Papendrecht maar kregen al gauw versterking van vliegtuigbouwers uit Brabant. Mensen die informatie/materiaal hebben, kunnen contact opnemen via E: elviravanwijngaarden@gmail.com of T 06-25033699.

Foto: Fairey Firefly vliegtuig van de MLD tijdens onderhoud.