Mike Teunissen
Mike Teunissen

Steven Kruijswijk Nederlandse troef in Tourspel

HOOGERHEIDE – Zaterdag juli viel het startschot voor de 106e editie van de Tour de France. In het eerbetoon aan Eddy Merckx schreef Mike Teunissen wielerhistorie door in de slotsprint zijn wiel een fractie eerder dan Peter Sagan over de streep in Brussel te drukken. De renner van Jumbo-Visma is de eerste Limburger ooit die het geel heeft weten te veroveren. Voor de Nederlandse formatie betekende de winst een onverwachte surprise nadat hoogste troefkaart Dylan Groenewegen op een kilometer hard onderuit ging. Teunissen, die eigenlijk de sprint aantrok voor Groenewegen, bleek vervolgens over het beste eindschot te beschikken.

Teunissen is de eerste Nederlander die de eerste gele trui verovert in de Tour de France sinds Erik Breukink. Die won de proloog in 1989 in Luxemburg. De 26-jarige Limburger is verder de zevende Nederlandse wielrenner die de openingsrit in de Tour weet te winnen. Wout Wagtmans (1954), Joop Zoetemelk (1973), Jan Raas (1978), Gerrie Knetemann (1979), Jelle Nijdam (1987) en Erik Breukink (1989) gingen hem voor. Behalve het geel won Teunissen ook de Groene Trui, voor de renner die bovenaan in het puntenklassement staat. Of de verrassende geletruidrager in veel Tourspelprognoses is opgenomen, is op moment van schrijven nog afwachten. De organisatie van het Primera Tourspel is momenteel drukdoende met het verwerken van alle input. De Halsterse Krant & De Zuidwestkrant keek met enkele oud-Tourspelwinnaars in de grote glazen bol!

Jacco Schoone staat vanaf 1998 als allereerste winnaar te boek en is sindsdien met wisselende succes deelnemer aan het Hoogerheidese tourspel. Hij ziet in ploeggenoten Egan Bernal en Geraint Thomas twee potentiële Tourwinnaars. Vervolgens meent hij dat er dertig namen zijn die zomaar in de top-10 van het klassement kunnen finishen. Steven Kruijswijk wordt een grote rol van betekenis toegedicht, Jakob Fuglsang, Adam Yates. Rigoberto Uran geldt als geheim wapen in zijn Tourspelformatie.

In Ossendrecht voorziet Nick Orlando (2008) titelprolongatie voor Thomas. In zijn kielzog snellen Bernal en wederom Kruijswijk naar het podium. "Ik verwacht een open tour. Fuglsang, Yates en de genoemde top-10 zijn in mijn ogen favoriet. Quintana komt structureel te kort. Verder zal Peter Sagan van zijn groene trui worden beroofd. Dylan Groenewegen zorgt voor het volgende sportieve hoogtepunt voor Amsterdam dit jaar!".

Vorig jaar won plaatsgenoot Eric Goossens, evenals in 2015, gedecideerd het Primera Tourspel. Ook dit jaar staat hij met tien formaties aan het vertrek. Het wegvallen van Froome en Dumoulin maakt het er wat hem betreft alleen maar makkelijker op. "Het biedt ruimte in de opstellingen. Meer keuzemogelijkheden. Noteer voor mij dit jaar Bernal voor Pinot en Yates. Daarnaast zullen renners als Max Schachmann, Dylan Teuns incidenteel voor een verrassing gaan zorgen. Wil je in het puntenklassement een rol spelen dan mogen vanzelfsprekend Groenewegen, Viviani, Matthews en Sagan niet ontbreken!"

Ook in huize Alting Siberg is gedurende drie weken de spanning te snijden. In 2006 pakte vader Charles verrassend de eindwinst in het tourspel. "Ik ben eerlijk, dankzij een gouden tip van mij dochter. Het tourspel is een traditie in ons gezin. Mijn dochters, echtgenote Hennie en ik vullen ieder vier rijtjes in. De interne winnaar wordt uiteindelijk door de rest getrakteerd. Best een dingetje zeg maar. Ik gok dit jaar op Thomas met in zijn kielzog Kruijswijk en Quintana. Voorts ben ik benieuwd naar een Enric Mas en Schachmann".

De gebroeders Martijn en Sander Oerlemans (2011) bundelen ook dit jaar weer de krachten. Na kort telefonisch overleg gaan ze er beiden afzonderlijk voor zitten. "We leveren vervolgens onder gezamenlijke vlag de prognoses in. Ik ben chauvinistisch en zie Steven Kruijswijk als tourwinnaar. Voor Bernal en Bardet. Met Wout van Aert en Julian Alaphilippe hoop ik ook te scoren", aldus Martijn.

Peter Hussaarts staat te boek als geestelijk vader achter de successen van tweevoudig winnaressen Amber van Dijk (2009 en 2017). De top-kok rekent op Bernal, Kruijswijk en Bardet voor het geel. Groen wordt een strijd tussen Groenewegen, Sagan en Kristoff. "Bij de klimmers moet je tevens voor Poels en Uran rekenen. Darkhorse is mijn tourspelopstelling? Dan noem ik toch Caleb Ewan. Wout van Aert misschien. Al denk ik dat de druk van de Tour hem op den duur op zal breken."
Vanuit Bergen op Zoom kijkt Gidi Voorhans (2013) uit naar de aanstaande tourwinst van Jacob Fuglsang. "De man in vorm en favoriet voor Bernal en Landa. Ook dit jaar acht potentiële winnende tourspelformaties van mijn hand. Uran is bij mij een zekerheidje. Kruijswijk maakt op mij een goede indruk en doet mee. Verder de geijkte namen als Groenewegen, Ewan, Kristoff, Alaphilippe, Sagan."

Noteren maar!

Het slotakkoord komt op naam van Tourspelnaamgever Niels van Elzakker zelf. "Iedereen praait over Bernal terwijl Kruijswijk het 'gewoon' gaat doen, tweede wordt Nibali en derde Bardet. Het wordt een prachtige Tour met zoals gezegd Kruijswijk als winnaar en een topnotering voor Wilco Kelderman. Noteren maar!"

Volgende week meer nieuws van aan het Primera Niels van Elzakker Tourspel-front! Info: http://tourspel.webnode.

2018: Eric Goossens & Niels van Elzakker
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding