Afbeelding
Foto:

Succesvolle 'Rent-a-BOA' dag

GEMEENTE BERGEN OP ZOOM - BOA's en politie werkten op woensdag 26 juni nauw samen tijdens de eerste pilotdag Rent a BOA. De teams pakten de meldingen op waarvoor inwoners hen specifiek op die dag wilden inzetten. Deze keer ging het om gebied Bergen op Zoom-Noord, ofwel Lepelstraat, Halsteren, Tuinwijk, Noordgeest en Meilust.

Met de pilot wil de gemeente de verbinding met de inwoner maken. In gesprek gaan, luisteren en zichtbaar zijn. Informeren over de bevoegdheden van de BOA's en laten zien dat zij zich actief inzetten voor een goede leefbaarheid. De aanpak leidde tot positieve feedback vanuit de inwoners die een melding hadden ingediend, en ook vanuit inwoners die de BOA's op de dag zelf persoonlijk aanspraken.

In gesprek

Het team Veiligheid, Handhaving en Toezicht kreeg 24 meldingen binnen, waarvan 17 meldingen van inwoners en 7 vanuit de politie. Omdat de meldingen voor de pilotdag na een tijdje 'op' waren, hebben de teams nog 16 meldingen extra opgepakt die op de reguliere wijze zijn binnengekomen en die zij op de pilotdag zelf kregen van inwoners die met hen in gesprek gingen. De teams gingen ook de reguliere surveillance locaties af. Dit leidde aan het einde van de avond nog tot een aanhouding van een persoon wegens drugsbezit.

Terugkoppeling

In de middag pakten de BOA's de taken op die enkel onder hun bevoegdheid vielen en in de avond gingen de BOA's en politie samen op pad. De meldingen gingen over zwerfafval, jeugdoverlast, parkeeroverlast, burenconflict, onbeheerde voertuigen, overlast van dak- en thuislozen, openbaar alcoholgebruik en deal/hangplekken. Een aantal meldingen is ter plaatse afgehandeld en aan de melder teruggekoppeld. Een deel van de gemelde locaties wordt meegenomen in de regelmatige surveillance. Melders die niet thuis of onbereikbaar waren ontvingen een terugbelverzoek. In de gevallen waarbij de melding anoniem was gedaan, is terugkoppeling niet mogelijk.

De pilot Rent-a-BOA kent drie operationele acties die samenvallen met de clusterdagen van de politie. Voor de pilot is Bergen op Zoom opgesplitst in gebied Noord en gebied Zuid . Op donderdag 24 oktober is Zuid, ofwel Fort-Zeekant, Centrum, Wijk Oost, Bergse Plaat, Havenkwartier, Gageldonk, Nieuw Borgvliet, Heimolen aan de beurt en op donderdag 7 november weer Noord.

Zuidwesthoek

Vanaf september gaat ook de gemeente Woensdrecht aan de slag met de pilot 'rent a BOA'.

Afbeelding