Tour de France vol uitdaging

Tweede week Tour wordt afgetrapt met 9e etappe op de Franse Nationale Feestdag, Quatorze Juillet. Weer continu heuvels op en heuvels af. Voert van Saint-Étienne naar Brioude. Maandag 15 juli etappe 10 kán sprintersrit worden maar bevat ook het nodige klimwerk over 218 kilometer. Start in Saint Flour en eindigend in Albi. Dinsdag is er de 1e rustdag. Woensdag volgt de 11e rit van Albi naar finishstreep in Toulouse. Massasprint ligt voor de hand, echter eventuele vermetele vluchters liggen 167 kilometers lang op de loer.

12e etappe bergrit in Pyreneeën van 202 km van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre, met befaamde Col de Peyresourde & Hourquette d'Ancizan. De Tour kan men hier niet winnen maar men kan deze wel verliezen. Op vrijdag 19 juli volgt de enige individuele tijdrit. Lengte 27 kilometers en geaccidenteerd. Gemaakt door organisatie om Fransman Bardet in het geel te helpen na deze 13e rit.

De 14e etappe (zaterdag 20-07) is een korte, zware bergrit. Slechts 117 kilometers, echter wel met Col du Soulor en finish bovenop de mythische Tourmalet. Dat is 19.000 meter klimmen, gemiddeld 7,4% en stroken van 10%. Het is nog niet gedaan met de klimpret want ook etappe 15 is een echte kuitenbijter. Beklimmingen van Col de Montségur, Port de Lers, Mûr de Péguére en aankomst op Prat d'Albis. Dus ruim baan voor de klassementsrenners en hun broodnodige helpers bij 4.700 hoogtemeters! Na welverdiende rustdag mogen in de 16e etappe (23-07) de (overgebleven) sprinters weer aan de bak. Rit gaat van Nîmes naar Nîmes. Tijdens etappe 17 dienen er 202 km te worden afgelegd over een geaccidenteerd terrein. Aanvallers hebben deze rit allang aangekruist in hun boekje. En dan volgt er het slotakkoord voor het klassement, en gesplitst in 3 delen. 18e rit Embrun-Valloire is met 4 bergen Hors Categorie heel zwaar. Ga maar na, beklimmingen van Col de Vars, Col d 'Izoard, Col du Lauteret & Col du Galibier staan garant voor spektakel. Geen aankomst bovenop, helaas! Vrijdag 26-07 is er etappe 19. Telt een luttele 126 kilometers. Met daarin bergen als Montée d'Aissons, Col de la Madeleine (verlengstukje dus niet totale klim), Col de L'Iseran (met 2.770 meter het dak van de Tour) & aankomst bovenop Montée de Tignes. De niet-klimmers zullen grote moeite hebben op tijd boven én binnen te zijn.

De 20e etappe is zonder meer dé Koninginnenrit. In volgorde doemen op; Cormet de Roselend, Côte du Longnefoy, een afdaling en slotklim van 35 km lang naar het beroemde skioord Val Thorens. Deze dag valt het klassement in een beslissende plooi, dat staat op voorhand vast. De afsluitende 21e etappe zondag 28 juli naar Parijs is traditioneel een feestrit van 128 kilometers. Met vanzelfsprekend de altijd beklijvende eindsprint op de Champs-Élysées.

Tip: op VRT 1/Canvas vakkundig commentaar van wielerkenners Michel Wuyts en José de Cauwer!