Afbeelding
Foto:

Zoektocht locaties zonneparken

GEMEENTE WOENSDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van gemeente Woensdrecht heeft onlangs het 'Uitnodigingskader zonneparken' vastgesteld. In dit document staat omschreven op welke locaties en onder welke voorwaarden grondgebonden zonneparken in het buitengebied mogen komen. Het uitnodigingskader wordt nog ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

In de 'Duurzaamheidsvisie Woensdrecht 2017-2035' is de ambitie uitgesproken om in 2035 alleen nog energie te gebruiken uit hernieuwbare bronnen. Deze ambitie betekent lokaal duurzame energie opwekken, via windenergie en zonnepanelen op daken. Daarnaast zijn ook grondgebonden zonneparken noodzakelijk om aan de benodigde hoeveelheid energie te komen. Wethouder Jeffrey van Agtmaal licht toe: "Zowel het Rijk als de Provincie willen dat iedere gemeente beleid voor zonne-energie moet hebben. Gefaseerd kan in de gemeente 230 hectare worden vrijgegeven. We willen voorkomen dat 'cowboys' te snel plannen willen realiseren." Eind februari is een openbare avond georganiseerd waarin over alternatieve energiebronnen en dan met name zonne-energie en zonneparken is gesproken. Alle belangstellenden konden hier vragen stellen en opmerkingen maken over het uitnodigingskader dat nu opgesteld is. Hierin staat omschreven op welke locaties en onder welke voorwaarden grondgebonden zonneparken in het buitengebied mogen komen. Hierbij is rekening gehouden met onder meer natuur en landschappelijke waarden. Van Agtmaal: "Er vallen sowieso veel opties af en we komen al gauw terecht richting het grensgebied. Mogelijkheden bieden wellicht Kabeljauwbeek en groenstroken langs de vliegbasis Woensdrecht."

Zichtlocaties uitgesloten

Wethouder Jeffrey van Agtmaal: "Op basis van de momenteel beschikbare cijfers en technieken is berekend dat binnen Woensdrecht circa 230 ha aan zonneparken nodig is wanneer we alleen nog energie gebruiken uit hernieuwbare bronnen. We willen dit in Woensdrecht gefaseerd aanpakken. In het uitnodigingskader wordt in eerste instantie ruimte geboden aan maximaal 50 ha zonneparken. Na 4 jaar wordt het uitnodigingskader nog eens tegen het licht gehouden. Ervaringen van de uitgifte, de dan geldende behoefte aan energie en mogelijk nieuwe technologische ontwikkelingen worden dan meegenomen." De wethouder voegt toe dat zichtlocaties op de Brabantse Wal op voorhand zijn uitgesloten.

Vervolg

In juli wordt het uitnodigingskader aan de gemeenteraad voorgelegd voor een besluit. Na vaststelling wordt het dan bekendgemaakt. Initiatiefnemers krijgen dan gedurende één maand de mogelijkheid om een principeverzoek in te dienen. Deze principeverzoeken worden dan afgewogen binnen het beleidskader.