Afbeelding
Foto:

Ons Kent Ons richt de volgspot op: regie

HALSTEREN - De Halsterse toneelvereniging Ons Kent Ons is één van de weinige amateurgezelschappen in de verre regio die twee zaalproducties per jaar uitvoert. Dat betekent ook dat de leden het gehele jaar door bezig zijn met repetities en verdere voorbereidingen. Deze keer is de volgspot gericht op de regie.

Ons Kent Ons prijst zich gelukkig met het feit dat men twee (eigen) regisseurs binnen de gelederen heeft. Beurtelings wordt de regie gedaan door Patrick Roodenburg (links op de foto) en Jac van Steen. Hoogste tijd om aandacht te besteden aan het werk wat een regisseur allemaal moet doen om een avondvullende productie voor het voetlicht te brengen. Wij spraken met beide heren na een repetitie

Eerst even nader voorstellen: Patrick: "Inmiddels zit ik alweer sinds 2002 bij Ons Kent Ons. Ik ben begonnen als speler, mijn eerste rol bij OKO was in juni 2003. Als regisseur ben ik begin 2015 aangesteld door het bestuur. In de tussentijd ben ik ook nog tien jaar voorzitter geweest van de vereniging. Jac: "Toneel is al lang mijn passie. Ik heb in Lepelstraat gespeeld bij toneelvereniging Voor Eer en Deugd in Café de Kladde. Sinds 2008 bij Ons Kent Ons. Ben zowel speler in het voorjaar, als regisseur – sinds 2017 - in het najaar."

Hoe wil je regisseren omschrijven? Patrick antwoordt hierop: "Regisseren zie ik als het tot leven brengen van woorden die in een boekje een bepaalde tekst vormen. Emotie en leven brengen in kale tekst." Jac zegt: "Samen met een groep spelers, productieteam, decorbouw, licht & geluid ervoor zorgen dat een toneelstuk zo kan worden gebracht zoals ik het in mijn hoofd heb."

Welke voorbereidingen worden er door jullie gedaan voor de repetities? Patrick: "Vooraf denk je na over het decor en waar de op- en afgangen komen. Dit maak je voor jezelf ook inzichtelijk zodat je alle spelers kan vertellen waar ze op en af moeten. Dit komt namelijk niet altijd overeen met de ideeën van de schrijver. Daarnaast denk je natuurlijk over: Wat wil je uit het stuk halen? Wat wil je de toeschouwer meegeven? Wat is je boodschap?" Jac: "Het stuk goed lezen zodat je een beeld krijgt van hoe jij het ziet, en wie je in welke rol ziet, de rollen verdelen, decor met decorploeg bespreken, repetitieschema maken, met productieteam overleggen over kleding, rekwisieten enzovoort."

Kun je tijdens de repetities genieten van het spel en de inbreng van de spelers? Jac: "Ja ik geniet ervan als ik kan zien dat ze hun best doen om zich goed in te leven in hun rol. En in het complete verhaal zodat ze weten waar en wanneer ze zelf in kunnen grijpen. Patrick: "Natuurlijk geniet ik altijd van de inbreng van spelers. Dit geeft namelijk aan dat zij er zelf ook over hebben nagedacht en niet klakkeloos aannemen wat de regisseur zegt. Hoewel die natuurlijk wel het laatste woord heeft. En ik kan aan het eind van de repetitieperiode genieten als alles op zijn plaats valt."

Welk genre heeft je voorkeur? Patrick: "Ik vind zelf het serieuzere werk erg interessant om te doen, maar dat doen we niet vaak. Verder een blijspel met leuke woordgrappen, geen "onderbroekenlol". Jac: "Komedie, klucht." (vervolg op www.halsterse-zuidwestkrant.nl).

Favoriete toneelschrijver voor amateurtoneel?

Beide regisseurs hebben dezelfde voorkeur: Jac: Carl Slotboom. Patrick: Van Carl Slotboom hebben we al 8 stukken gespeeld, zowel komisch als met een boodschap. Dat is denk ik op dit moment mijn favoriete schrijver.

Geef je veel of weinig aanwijzingen tijdens de repetitie-avonden en….wordt altijd de tekst van de schrijver gevolgd of is er ruimte voor eigen inbreng?

Patrick: "Dat is afhankelijk of mensen veel of weinig ervaring hebben. Maar ik probeer mensen eerst zelf hun ding te laten doen. Dit zorgt er namelijk voor dat ze na gaan denken wat ze doen en waarom ze iets doen. Pas als het echt niet gaat zoals ik voor ogen heb grijp ik in. De tekst van de schrijver wordt over het algemeen wel gevolgd. Alleen soms staan teksten heel vreemd in het tekstboek en zijn ze niet gemakkelijk uit de mond te krijgen. Dan hebben de spelers wel de vrijheid om dit naar hun eigen woorden aan te passen. Zolang het maar bij hun personage past."

Jac: "Het kan weleens zijn dat je veel aanwijzingen moet geven, meestal is dat voor stil spel of houding, plaatsing of timing. Maar naarmate de repetities vorderen wordt dat steeds minder. De tekst wordt wel gevolgd maar de spelers mogen het zodanig zelf aanpassen dat het dicht bij hun zelf blijft. Alle spelers zijn kleine regisseurtjes en door hun ervaring zien ze soms dingen die ik over het hoofd zie, daar sta ik zeker voor open maar uiteindelijk beslis ik wat het wordt."

Jullie regisseren allebei maar zijn ook speler. Waar gaat je voorkeur naar uit?

Jac: "Ik vind allebei heel leuk maar sinds ik regisseer leer ik een hoop bij en dat is wel interessant. Maar een keuze maken is nog steeds moeilijk."

Patrick: "De afwisseling maakt het juist zo leuk. Als regisseur kan ik me overal mee bemoeien. Iets wat in mijn aard zit. En als speler kan ik me eindelijk voordoen als iemand anders wat soms ook wel erg leuk is. Zeker als een rol ver van je afstaat. Ik zou geen keuze kunnen maken tussen de twee."

Wat wil je verder nog toevoegen aan dit geheel?

Patrick: "Wat ik nog wel kwijt wil is, dat ik het bijzonder vind dat ik, na ruim 16 jaar, nog steeds met veel plezier naar de wekelijkse repetitie ga. En niet alleen vanwege het toneelspelen maar ook vanwege de gezelligheid en de mensen. We zijn niet alleen allemaal lid van dezelfde vereniging maar inmiddels ook vrienden! Dat maakt het des te leuker om samen een prachtige show weg te zetten. Zeker omdat mensen ook iets voor elkaar over hebben. En er is altijd plaats is voor een lach en een traan!"

Jac: "Wij zijn nog op zoek naar nieuwe spelers, dus ik hoop dat ik mensen enthousiast heb gemaakt om zich aan te melden."

Tot zover dit gesprek met de huisregisseurs Patrick Roodenburg & Jac van Steen. Volgende keer wordt de productieleiding in de volgspot geplaatst.

Afbeelding
Afbeelding