Afbeelding
Foto:

De vervuiler gaat betalen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De gemeente Woensdrecht worstelt met toenemende kosten van afvalverwerking, en ziet zich genoodzaakt tot actie. Wethouder Henk Kielman presenteert een ambitieus plan, waarin de vervuiler gaat betalen en er wordt toegewerkt naar minder restafvalproductie per inwoner.

"De kosten van afvalverwerking stijgen en de opbrengsten uit grondstoffen als papier, plastic en glas worden lager", zegt wethouder Henk Kielman, "we moeten dus iets doen om de afvalinzameling en -verwerking weer kostendekkend te krijgen voor het onze inwoners écht in de portemonnee treft."

Het plan voor 2020 – dat nog moet worden goedgekeurd door de gemeenteraad – laat het basistarief voor de afhaalinzameling in de gemeente ongewijzigd. Het variabele tarief wordt wel verhoogd. Ook komt er een progressief tarief op de grijze restafvalcontainer, vanaf meer dan 8 aanbiedingen stijgt het tarief steeds een beetje meer. Ook extra tikken op de milieustraat worden iets duurder. De ophaalfrequentie van restafval daalt, in plaats van elke twee weken worden de containers nog slechts elke vier weken geledigd.

Elke inwoner van de gemeente Woensdrecht produceert nu jaarlijks een kleine 150 kilo restafval. In 2020 moet dat gedaald zijn naar 100 kilo. Dat doel moet onder andere worden bereikt door een beter afvalscheiding. In samenwerking met Saver worden de glasbakken in de gemeente aangepast, zodat er binnenkort ook blik in gedeponeerd kan worden. Een "blikbak" is herkenbaar aan de paarse streep, die steeds meer zichtbaar zal worden in de gemeente Woensdrecht. Door de scheiding van blik moet de hoeveelheid restafval aanzienlijk kunnen verminderen. "Dat zou de gemeente meer kostbare grondstoffen moeten kunnen opleveren", zegt wethouder Kielman, "en het moet bovendien een besparing betekenen op de afvalverwerking."

Nieuwe carpoolplaats in Hoogerheide

HOOGERHEIDE - Vanwege de overbelasting van de huidige carpoolplaats in Hoogerheide en de verkeersonveilige situatie die het parkeren in de berm tegenover het terrein overlevert, wordt er een nieuwe carpoolplaats op Korteven gerealiseerd met circa honderd plaatsen.

Om de verkeersveiligheid voor met name fietsers te vergroten komt er een parkeerverbod op de parallelweg. De mogelijkheid voor een snellaadstation voor elektrische auto's wordt nog bekeken. De nieuwe locatie van de carpoolplaats ligt tussen de huidige carpoolplaats en de rotonde Antwerpsestraatweg/Reimerswaalweg. De grond wordt voor 1 euro aangekocht van de Provincie Noord-Brabant.

De glasbakken in de gemeente Woensdrecht worden geschikt gemaakt voor blik.