Afbeelding
Foto:

Frans en Gerda dragen taken autobedrijf over

HOOGERHEIDE - Na 42 jaar hebben Frans en Gerda Sanders besloten de taken over te dragen aan zoon Martin en echtgenote Claudia.

"We begonnen in een oud kippenhok, groeiden uit en kochten op industrieterrein De Kooi een stuk grond om een kleine loods te bouwen. Daar kregen we het steeds drukker en namen een monteur erbij. Later werden dat er drie. Ook de schadeafdeling kon Frans niet meer alleen aan en er kwam een spuiter bij in dienst. En Frans deed ook steeds meer in en verkoop van auto's. Buiten was de showroom. Met Gerda aan zijn zijde groeide het bedrijf van Frans steeds verder uit. Totdat ze ook in de Kooiweg uit hun jasje groeiden en naar een groter pand aan de Buitendreef verhuisden in 1998. Zoon Martin, die al gauw ook als jong broekie bij Pa onder de brug stond en mee sleutelde, studeerde door voor alle taken in de autobranche. Hij hielp altijd mee maar moest van Pa eerst eens bij een ander in de keuken gaan kijken. We mogen niet vergeten dat de andere kinderen, Cia en Anja, ook interesse hadden. Cia heeft de Autoschool Driebergen gedaan en Anja ook stukje techniek op de LTS. Daar moest je voor uitkijken; ze legt banden, pakt je schroevendraaier uit je hand als ze de kans krijgt. Later werden de nieuwe technieken zo intensief en Martin nam de storingen et cetera op zich en Frans liet de enorme grote klussen aan Martin over. Vele apparatuur werd aangeschaft om alle klussen te klaren. Als er nu nog ouderwetse auto's met carburateurs komen, mag Frans ze afstellen. Want van contactpunten en kleppen stellen daar heeft de jeugd niet veel meer mee te maken. Gerda had haar patroonsdiploma en typediploma en ging computerprogramma's volgen als Word, Excel en later meer intensive programma's. Handmatig plannen en digitaal, ze zei altijd 'dat doe je maar als ik weg ben. Al dat verander.'
Gerda is per 1 januari al gestopt en past nu op de kleinkinderen, tuiniert, fietst en wandelt graag. Ondanks dat is er nog altijd heimwee naar de zaak. Het vrij wonen boeide haar enorm, nu wonen ze weer terug in Huijbergen. Per 1 juni is Frans ook gestopt en kan hij zijn vrije tijd gaan invullen met zijn hobby's. Frans zal waar nodig nog wel zijn steentje bijdragen aan het bedrijf als ze dit vragen. Frans heeft nu tijd voor motorcrossen en gaat soms met de kleinkinderen mountainbiken. Ook Frans moet net als Gerda wennen aan hun nieuwe leven.