Hoogwaardigheidsbekleders en veteranen herdenken de 75-jarige bevrijding van Bergen op Zoom.
Hoogwaardigheidsbekleders en veteranen herdenken de 75-jarige bevrijding van Bergen op Zoom. Foto:

Regio viert 75 jaar bevrijding uitgebreid

BERGEN OP ZOOM / HALSTEREN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat onze regio werd bevrijd. Die mijlpaal wordt in de hele regio uitgebreid gevierd. Er is veel te kiezen, want het programma in de gemeente Bergen op Zoom is overvol. In het kerkdorp Lepelstraat is naar verluidt een extra herdenking.

Elk jaar herdenken we de Bevrijding omdat we niet willen vergeten hoe belangrijk het is dat we in vrede en veiligheid kunnen leven. In onze regio eiste de Slag om de Schelde talloze slachtoffers, zowel burgers als militairen en de erebegraafplaatsen aan de Bergse Ruytershoveweg zijn stille getuigen van de gruwelen van de oorlog. De drie Brabantse Walgemeenten slaan de handen in een om deze herdenking onvergetelijk te maken.

In de gemeente Bergen op Zoom kent de herdenking van 75 jaar bevrijding verschillende hoogtepunten. Het project Faces to Graves is bijvoorbeeld al maanden bezig om de verhalen van de militairen die op de erebegraafplaatsen liggen in beeld te brengen, en via het project Adopteer een Monument krijgen leerlingen van de groepen 7 en 8 de kans een oorlogsmonument te adopteren en zo iets te leren over de oorlog. Tussen de twee Bergse erevelden wordt binnenkort een Dilemmadoolhof geopend, dat mensen de kans geeft zich actief te verplaatsen in een oorlogsverhaal en de levensbepalende keuzes die dat met zich meebrengt. Binnenkort wordt ook een app gelanceerd die het mogelijk maakt om te wandelen langs oorlogsrelicten op de Brabantse Wal en daar het verhaal van te horen. De bekende vrijdagmiddagborrels waarmee ondernemend Bergen traditioneel het weekend inluidt heten tot november niet "Thank God It's Friday", maar "Thank God I'm Free."

Spektakelstuk

Het grootste spektakelstuk wordt Supersum, de openluchtvoorstelling over Bergen op Zoom in de oorlog van Stichting De Vierschaar, dat tussen 17 en 27 oktober wordt opgevoerd op de Waterschans in Bergen op Zoom. Speciaal voor Supersum werkt de Stichting Decorbouw Groot Arsenaal aan een replica van een Shermantank, die zo realistisch is dat de Stiching een controle kreeg op de grond van de wet Wapens en Munitie. Ook de jaarlijkse musical van het Roncalli draait dit jaar om de oorlog, Oorlogswinter wordt op 12, 13 en 14 juni opgevoerd in de tuin van de school.

Muzikaal

De herdenking heeft een nadrukkelijk muzikaal tintje, met diverse muzikale uitvoeringen, bevrijdingsconcerten en een grootse taptoe op 26 oktober, maar ook met een speciaal ontwikkelde mars met de Slag om de Schelde als thema, die werd ontwikkeld door Bergenaar Steven Dietvorst, saxofonist bij het orkest van de Koninklijke Luchtmacht. Ook het defilé van oude, militaire voertuigen op 26 oktober belooft spectaculair te worden. Alvorens dat defilé wordt ontvangen op de Grote Markt houden de wagens halt in de Canadalaan voor een kleine ceremonie. Op 27 oktober 1944 kwamen de Canadese bevrijders via de Huijbergsebaan de stad binnen en in de straat die later de Canadalaan zou worden sprak de commandant van het South Alberta Regiment de bekende woorden "Hell Bill, let's take the damned place!"

Een dag later, op zondag 27 oktober, komen hoogwaardigheidsbekleders uit binnen en buitenland naar de Bergse erevelden voor een grote herdenking. Het volledige programma rondom 75 jaar bevrijding is terug te vinden op www.bevrijdingbrabantsewal.nl Ook na oktober gaat het programma door, want de succesvolle Lichtjesavond op de erevelden krijgt dit jaar een vervolg, op 24 december.

Ook de jeugd herdenkt hoe belangrijk het is om in vrede en veiligheid te leven.