Afbeelding
Foto:

Vijf winnende scholen genieten van een boerderijdag

Klasseboeren Brabantse Wal trappen af met klassenbezoek

HALSTEREN - LEPELSTRAAT - REGIO - De momenteel vijf Klasseboeren op de Brabantse Wal trapten in mei af met een boerderijles voor vijf winnende scholen uit deze regio. De Veste uit Tholen was getuigen van de officiƫle start in Dinteloord bij Johan en Jennifer de Jong. Groep 6 van de Springplank uit Halsteren genoot van het akkerbouwbouwbedrijf van de familie Korst in Steenbergen. Bij de Familie van Oorschot aan de Zeeweg in Nieuw-Vossemeer bekeken de kinderen van groep 5 van de Algemene School oost het Akkerbouwbedrijf. Bij de familie Blom in Lepelstraat waren de groepen 4a en 4b van De Biezenhof te gast. En bij de Zorgboerderij van de familie Hereijgers genoot de Sint Maartenschool.

De openingshandeling van Klasseboeren werd verricht door Esther Prent, wethouder van de gemeente Steenbergen. Met plezier verrichtte zij deze handeling, daar Klasseboeren schoolklassen dichterbij de landbouw brengt. Klasseboeren is namelijk een vereniging van agrarische bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Gelderland die voor kinderen een veilige en interessante omgeving biedt om te leren in de praktijk. De Klasseboeren zelf worden middels een verplichte cursus pedagogische en didactisch geschoold, zodat zij op een zo levendig mogelijke wijze de kinderen een stuk beleving mee kunnen geven. Uit de gemeenten Bergen op Zoom en Steenbergen zijn nu vijf bedrijven actief, twee agrarische ondernemers, twee melkveehouderijen en een zorgboerderij en varkenshouderij. Onder de naam Klasseboeren Brabantse Wal bieden zij hun diensten aan de scholen aan. Uit de gemeente Woensdrecht zijn er nog geen bedrijven op aangesloten.

"Een dag op de boerderij gaat vooral om beleven. Wij vinden het belangrijk dat de kinderen weten waar het voedsel vandaan komt, hoe het groeit en bloeit of gemaakt wordt. Het proeven van de sfeer op het bedrijf is een groot stuk beleving. Kinderen mogen meehelpen de dieren of planten te verzorgen, klusjes doen, krijgen een rondleiding en doe-opdrachten. Wij proberen zo veel mogelijk aan te sluiten op het niveau van de kinderen en de lesprogramma's van de leerkrachten, zodat we een bijdrage kunnen leveren aan kerndoelen als natuur, techniek, samenwerken, gezondheid, voeding en milieu. Kinderen verrijken hun kennis, hun woordenschat en leren rekenen in hoeveelheden, oppervlakten en gewichten", aldus Pieter Korst.

Bezoek

Klasseboeren is een initiatief van de ZLTO en is in 2018 gestart met de uitvoering van het idee. Klasseboeren werkt ook nauw samen met bijvoorbeeld het Natuurpodium, een organisatie die ook veel schoolklassen op bezoek krijgt en een zelfde doel nastreeft. "Dit jaar hebben zich al 30 klassen aangemeld voor een boerderijles en daar zijn we erg trots op", vertelt Pieter. Belangstellende scholen kunnen meer informatie vinden en de deelnemende educatieboeren vinden op www.klasseboeren.nl en direct een bezoek regelen.

Foto's:klas Springplank en leerling Biezenhof.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding