Afbeelding
Foto:

Participatiecafé tegen armoede

WOENSDRECHT – Het Participatiecafé in Woensdrecht strijdt al geruime tijd tegen eenzaamheid en armoede, en vóór alles wat het leven in Woensdrecht mooier maakt. Met de ondertekening van het armoedepact van de Gemeente Woensdrecht onderstreept het Participatiecafé nogmaals haar intentie.

Het Woensdrechtse armoedepact, waarvoor in de vorige collegeperiode de aanzet werd gegeven, werpt in alle opzichten z'n vruchten af. Verenigingen, zorginstellingen, Woningstichting Woensdrecht, het waterleidingbedrijf en heel veel andere partijen participeren en zijn alert op signalen van armoede en proberen samen de effecten te verminderen. Wethouder Lars van der Beek spreekt van een "sneeuwbaleffect" dat er toe leidt dat het aantal huisuitzettingen in de gemeente Woensdrecht naar nul daalde. "Een huisuitzetting kost al snel 120.000 euro", zegt beleidsmedewerker Conny Korstanje van de Gemeente Woensdrecht, "we krijgen nu signalen wanneer iemand twee maanden de huur niet betaalt, zodat er hulp geboden kan worden. Het afgelopen jaar heeft de Woningstichting zelfs de stap naar de deurwaarder niet hoeven zetten."

In Woensdrecht Werkt, dat naast het Participatiecafé onder andere ook de Woensdrechtse Winkel beheert, vindt het armoedepact nu een sterke partner. "Wij doen hier van alles voor de inwoners van Woensdrecht", zeggen voorzitter Vic Huijgens en coördinator Adri van Zweden, "armoedebestrijding vinden we heel belangrijk, en in het Participatiecafé en de winkel zien en spreken onze vrijwilligers veel inwoners. Wij zien wat er speelt in Woensdrecht."

Wethouder Van der Beek is lovend over de activiteiten van Woensdrecht Werkt en het Participatiecafé. Met name het project Magisch Draadje, dat het armoedepact ook ondertekende, wordt geprezen. Yolande Scholte vertelt over de groep dames, die wekelijks "opkikkertjes" haakt voor ernstig zieke of bijzonder verdrietige kinderen die behoefte hebben aan troost. Daarmee bestrijdt de groep hakende vrijwilligers een pijnlijke vorm van sociale armoede. "Dat wordt door ons warm ondersteund", zegt de wethouder. Hij benadrukt dat het armoedepact van de gemeente Woensdrecht weliswaar geen juridische status heeft, maar dat iedereen die het ondertekent de intentie heeft om zich in te zetten voor de bestrijding van armoede. "Ons armoedepact heeft een mooi sneeuwbaleffect veroorzaakt. Alles en iedereen doet mee, dat is pas participatie."

De hakers van het Magisch Draadje bestrijden een vorm van sociale armoede.
Afbeelding