Generale van Les Misérables van De Vierschaar op het Ravelijn (Foto: Dick Vermaas).
Generale van Les Misérables van De Vierschaar op het Ravelijn (Foto: Dick Vermaas). Foto: Dick.Vermaas.Fotografie

Watersnoodramp ’53 centraal in nieuw Vierschaarspektakel

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - Na Les Misérables, dat geheel is uitverkocht, stort stichting De Vierschaar zich volgend jaar op een openluchtspektakel rond de watersnoodramp in 1953. Het zou qua omvang en impact vergelijkbaar moeten worden met het succesvolle Supersum over de bevrijding van Bergen op Zoom en omgeving in 1944. 

Diemer van Wijk (37) gaat deze nieuwe productie regisseren. Hij volgt in die hoedanigheid Arthur van Broekhoven (61) op, voor wie Les Misérables zijn laatste kunstwerk bij De Vierschaar is. Voorzitter Marco Duijvelaar maakte dit vrijdagavond bekend bij de première annex sponsoravond van Les Misérables op het Ravelijn. Het stuk heet ’53 en is geschreven door een collectief van De Vierschaar. Op een groot scherm achter de tribune kregen de bezoekers van de première een voorproefje te zien van het nieuwe spektakelstuk.

Volgend jaar is het zeventig jaar geleden dat Zuidwest-Nederland werd getroffen door de grootste natuurramp in de moderne geschiedenis van ons land. Er vielen in totaal 1836 dodelijke slachtoffers, tienduizenden dieren kwamen om en vele duizenden huizen en gebouwen, akkers en wegen werden beschadigd. Ook in de huidige gemeente Bergen op Zoom vielen slachtoffers. In de nacht van 31 januari op 1 februari 1953 stroomde het Oosterscheldewater huizen en stallen binnen. In Halsteren en Lepelstraat (omgeving Auvergnepolder) verloren 78 inwoners het leven. In de stad steeg het water tot meer dan 4 meter boven NAP en richtte ook daar schade aan.

Voor de Vierschaar is ‘53 een eerbetoon aan de slachtoffers en de reddingswerkers van toen. “De ramp speelde zich hier letterlijk voor onze deur af. Van hieruit is de hulpverlening richting Zeeland voor een deel tot stand gebracht, omdat de spoorwegverbinding naar die provincie onbruikbaar was geworden. Zeven decennia later spreekt de calamiteit nog steeds bij velen tot de verbeelding. Voor ons een artistieke uitdaging om, ook met respect voor de nabestaanden, een passende en pakkende productie te maken”, aldus de Vierschaar-voorzitter. Duijvelaar.

Scëne uit Les Misérables.