Wethouder Rainier Schuurbiers
Wethouder Rainier Schuurbiers

In de voetsporen van vader

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT – De gemeente Woensdrecht heeft na de gemeenteraadsverkiezingen van maart twee nieuwe wethouders. Eén van de twee is Rainier Schuurbiers, die daarmee de kroon op zijn politieke werk zet. In de voetsporen van zijn vader treden is een wens die hij al twintig jaar koestert en die nu eindelijk is uitgekomen.

Als wethouder mag Rainier Schuurbiers (66) dan nieuw zijn, in de gemeentelijke politiek is hij dat allerminst. Daar is hij al twintig jaar actief, als lid van ABZ, als burgerlid, als gemeenteraadslid, als deelnemer aan allerlei werkgroepen, als voorzitter van allerlei commissies en als fractievoorzitter: “Hobby’s heb ik niet, of misschien kun je de politiek wel mijn hobby noemen. Daar voel ik me als een vis in het water. Ik wil overal bij zijn, en alles meekrijgen.”

Vakkundige wethouder


Met de benoeming van Schuurbiers tot wethouder van ruimtelijke ontwikkeling, volkshuisvesting en wonen, toerisme en recreatie, evenementen en sport heeft ABZ opnieuw een vakkundige wethouder afgegeven. De afgelopen jaren groeide Schuurbiers’ ABZ-collega Lars van der Beek tot een voorbeeld voor collega’s vanwege zijn vakkennis in het sociaal domein, waar ook zijn beroepsachtergrond ligt. Schuurbiers op zijn beurt heeft een lange carrière in de bouw achter de rug: “Deze portefeuille is me op het lijf geschreven”, zegt hij, “al sinds de Raad van State in 2019 oordeelde dat het Nederlandse stikstofbeleid in strijd was met Europese regelgeving, en veel vergunningen daardoor vervielen, ben ik aan het knokken om te kunnen blijven bouwen. Ik zit nu op een andere stoel, maar wil daar wel mee doorgaan. Ik ken het vak, ik ken de dossiers en ik ken de knelpunten. Aan de ene kant zegt minister De Jonge dat we meer moeten bouwen, aan de andere kant zet minister Van der Wal een streep door de plannen, vanwege de stikstofuitstoot. Dat is vreemde politiek, maar de ambitie van Woensdrecht om de komende raadsperiode tenminste 250 huizen te bouwen staat, en ik ga er alles aan doen die te realiseren. En liefst nog meer. Onze ouderen moeten prettig oud kunnen worden in onze gemeente, en onze jongeren moeten de kans krijgen om hier te blijven wonen.”

Steun van voorganger

Niet alleen zijn carrière in de bouw helpt Schuurbiers op de dossiers van ruimtelijke ordening en volkshuisvesting, ook de steun van zijn voorganger en partijgenoot Hans de Waal is een voordeel. “Toen hij nog wethouder was kwam ik al vaak bij Hans, om bij te praten over wat er speelde en nu ik wethouder ben doen we dat nog steeds”, zegt Schuurbiers. Die gesprekken gaan niet alleen over bouw en ruimtelijke ordening, maar ook over bijvoorbeeld toerisme en recreatie: “De komende jaren gaan we ook dat hoofdstuk verder ontwikkelen, met ons fiets-, wieler- en wandelplan in de hand”, zegt Schuurbiers, die erop wijst dat de gemeente Woensdrecht zich niet alleen wil richten op toeristen, maar ook op recreatie voor eigen inwoners: “Onze vliegbasis breidt uit, we hebben hier ruim 9000 arbeidsplaatsen op 22.000 inwoners. Gezinnen die zich hier vestigen om hier te werken willen op een leuke plek wonen waar genoeg te doen is in de vrije tijd, daar willen wij voor zorgen. Natuurlijk betrekken we daar ook onze Belgische collega’s bij. De grens, het grenspark en alle mooie dingen daaromheen zijn een groot voordeel.”

Groot feest

Ondertussen zag Schuurbiers ook de Vuelta door zijn gemeente trekken, en hij steekt zijn trots daarover niet onder stoelen of banken. “Ons dorp kwam fantastisch in beeld, en we hebben een prachtig hommage kunnen brengen aan onze wielerheld Jan Janssen. Het was een feest, voor de renners, maar ook van onze eigen inwoners. En nu kunnen we ons verheugen op het WK Veldrijden dat eraan komt. Zulke evenementen zijn ontzettend belangrijk, het doet je naamsbekendheid als gemeente goed, en het is natuurlijk ook een groot feest voor alle bezoekers.”

Niet altijd over rozen


Feest is het evenwel niet altijd als je wethouder bent. Dat het hard werken is, en dat het niet altijd leuk is om eindverantwoordelijke te zijn heeft Schuurbiers in zijn eerste maanden als wethouder al gemerkt: “Ik was net begonnen en toen was er al een boerenprotest, stond ik daar ineens op een kar de boeren toe te spreken. Ik kon hen alleen maar vertellen dat ik hun benarde positie begrijp, maar dat onze positie als gemeente ook benard is. Je moet open en eerlijk zijn, dat is het belangrijkste. Ook dan krijg je soms nog kritiek, maar dat hoort erbij, het kan niet altijd over rozen gaan. Soms zeggen mensen dingen die best even binnenkomen, maar ik probeer erboven te staan en ga altijd het gesprek aan. Ik ben ook wel wat gewend, mijn vader was immers ook al wethouder. Ik weet niet beter als dat mensen hem aanspraken en dat er altijd wel iemand bij hem aan de keukentafel zat. Dat hij trots op me zou zijn vind ik een erg mooie gedachte. Het is me gelukt om in zijn voetsporen te treden. Wie weet, misschien ambieer ik nog wel een tweede periode als wethouder. Ik ben dan wel 66, maar Joe Biden is 79, dus het kan best.”

Afbeelding
Afbeelding
Foto onder: Anton de Krom
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding