Vluchtelingen kijken hun ogen uit bij Molen Johanna.
Vluchtelingen kijken hun ogen uit bij Molen Johanna. Foto: Pascal Brugman

Bezoek vluchtelingen molen Johanna

Algemeen

HOOGERHEIDE - HUIJBERGEN - In de laatste week dat de vluchtelingen in het Kloosterhof in Hoogerheide verbleven, werden er acht van hen uitgenodigd om echt iets Hollands te gaan bekijken. Dit was in Huijbergen, namelijk Molen Johanna. 

Om half elf ‘s ochtends werd het gezelschap opgehaald door onder andere John Kil en Fred Severin in Hoogerheide, samen met een tolk. Molenaar Judo was al vanaf vroeg in de ochtend druk in de weer samen met vrijwilligers die elke week in de tuin werken om alles klaar te maken. Bij aankomst bij de molen werden de vluchtelingen vriendelijk begroet. 

Vertaal app

Judo had een speciale vertaal app op zijn telefoon staan waarmee hij gemakkelijk het Nederlands naar hun taal kon omzetten. In de molen werd bij de buil en de motor begonnen met de uitleg. Al snel kwamen er al verschillende vragen over hoe oud de molen is en dergelijke. Dit werd allemaal goed uitgelegd aan de bezoekers die tot nu toe alleen maar molens op tv en internet hadden gezien. De vluchtelingen vonden het allemaal spannend en interessant en namen foto’s en selfies. Molenaar Judo liet ze ook de verschillende standen zien over hoe bijvoorbeeld de molen gezet wordt bij een overlijden of een geboorte.

Helaas kon er niet gemaald worden in verband met te weinig wind. Na een grote uitleg en rondleiding keerden ze met een unieke ervaring terug naar Kloosterhof in Hoogerheide. 

Molen Johanna is tijdens de Open Monumenten dagen geopend op zaterdag 10 september. Dan zijn er ook bezichtigingen mogelijk in de molen. 

Vluchtelingen in Molen Johanna
Vluchtelingen in Molen Johanna
Vluchtelingen in Molen Johanna
Vluchtelingen in Molen Johanna