Bovenop de Rijzendeweg staat een bord met juiste informatie over de Brabantse Wal.
Bovenop de Rijzendeweg staat een bord met juiste informatie over de Brabantse Wal. Foto: Stichting De Brabantse Wal

‘Gezakt voor aardrijkskunde Brabantse Wal’

Algemeen

ZUIDWESTHOEK - REGIO - De Ronde van Spanje deed zondag de Brabantse Wal aan. Er was een sprint om twee bergpunten op de Rijzendeweg in Woensdrecht. De NOS commentator Maarten Ducrot sprak lacherig over deze helling (vierde categorie in de Vuelta classificatie met een stijging van gemiddeld 3 procent over vierhonderd meter en 5 procent op het steilste stukje). Het Engelstalige wielerkanaal GCN sprak over een “tiny bump” (kleine hobbel). “Meer een oprit”, lachte Ducrot schamper.  

Als Zeeuw kende Ducrot deze berg van Woensdrecht  van de trainingen uit Vlissingen toen hij zelf nog wielrenner was. Geeft allemaal niks, de helling tegen de Brabantse Wal is natuurlijk absoluut niet te vergelijken met de bergen die in Spanje straks de scherprechter zijn in de Vuelta. Beetje spotten kan geen kwaad.

Pijn in de kuiten
Toch doet de Rijzendeweg best wel pijn in de kuiten als je die maar vaak genoeg achter elkaar op moet fietsen zoals vijftig keer in de Ronde van Woensdrecht. Collega commentator Dijkstra merkte terecht op dat de Brabantse Wal wel degelijk de beslissing was in het NK Wielrennen in 2018 in Hoogerheide (de naam spreekt voor zich) dat door Mathieu van der Poel glansrijk gewonnen werd. Hoe dan ook,  de gezellige sfeer op de top van de Rijzendeweg was met de  muziek van harmonie Aurora er niet minder om.

Foute informatie
Wel ergerlijk was dat commentator Ducrot de hellingen op de Wal verklaarde als: “de oude randen van de gletsjers die uit de IJstijd komen. Die morenen zijn vergaan tot zand en dit zijn hier de restanten van.”

Een hoop aardrijkskundige onzin bij elkaar. Volstrekt foute informatie voor de honderdduizenden televisiekijkers. Een beetje zoeken op internet had opgeleverd dat de Brabantse Wal GEEN stuwwal is zoals de Amerongse Berg, die een dag eerder werd beklommen, WEL is. Blijkbaar zijn alle bergen in Nederland voor Ducrot op dezelfde manier gevormd. 

De Brabantse Wal is echt geen stuwwal, maar een steilrand die gevormd is door erosie (uitschuring) van de rivier de Schelde. In de IJstijd, die zo’n twaalfduizend jaar geleden eindigde, is het landijs nooit zuidelijker geweest dan de lijn Haarlem-Utrecht-Nijmegen. Het ijs liet daar de stuwwallen van de Veluwe en Utrechtse Heuvelrug achter. De Brabantse Wal heeft dus nooit onder het ijs gelegen.

Helaas moet ik als oud-aardrijkskundeleraar Ducrot een dikke onvoldoende geven voor zijn spreekbeurt over de Brabantse Wal.

Door Willem de Weert

De Brabantse Wal met de rivier Schelde aan de voet, 15.000 jaar geleden. Foto: Geopark Schelde Delta. Kudde rendieren waadt door het water naar de Brabantse Wal aan het einde van de IJstijd.