De feestcommissie van de 25-jarige bridgeclub Bergen Troef met v.l.n.r. Tineke Crusio, Thérèse Punt, Piet Elzakkers, Ton van den Berg en Doortje van den Besselaar.
De feestcommissie van de 25-jarige bridgeclub Bergen Troef met v.l.n.r. Tineke Crusio, Thérèse Punt, Piet Elzakkers, Ton van den Berg en Doortje van den Besselaar. Foto: Bep Tielemans

Bridgeclub Bergen Troef viert 25-jarig bestaan

Algemeen

BERGEN OP ZOOM - REGIO - “Eigenlijk hadden we het 25-jarig bestaan in het voorjaar al willen vieren maar we moesten het feest uitstellen. Voor zaterdag 27 augustus staat ‘s middags een bridgedrive op het programma, gevolgd door een buffet in thuishaven Party-restaurant Rozenoord”, vertelt Doortje van den Besselaar, bestuurslid van Bridgeclub Bergen Troef en coördinator van de feestcommissie. 

Samen met vijf andere leden van de bridgeclub organiseert zij de feestelijke dag die vooral in het teken staat van elkaar beter leren kennen. “Bij het bridgen komt dat er namelijk vaak niet van. Bovendien wordt er gespeeld in drie lijnen - A, B en C - waardoor bridgers vaak niet tegen elkaar uitkomen”, legt Doortje uit. Zij komt uit Halsteren en is al jaren enthousiast lid van Bergen Troef, de vereniging die op 19 februari 1997 werd opgericht. Momenteel telt de bridgeclub 74 leden, waarvan de meesten uit Bergen op Zoom komen. Een redelijk groot aantal leden komt uit Halsteren en uit alle dorpen van de gemeente Woensdrecht. Er wordt wekelijks gebridged op woensdagavond om 19.30 uur bij Rozenoord, waar een vijftal bridgeverenigingen thuis is.

Bergen Troef is zoals veel bridgeverenigingen lid van de Nederlandse Bridge Bond (NBB) en neemt deel aan diverse regionale en landelijke evenementen. “Wij zijn niet de sterkste bridgeclub maar wel de meest toegankelijke voor beginners. We hebben het geluk dat we een bridgeleraar in ons midden hebben. Op dit moment is Gerard Crusio wedstrijdleider, de belangrijkste functie in een bridgevereniging, maar wat nog saillanter is, hij is ook bridgeleraar”, licht voorzitter René Punt toe.

Cursus
Penningmeester Ben van Straaten is een van de oprichters van de ‘gezellige vereniging’, waarbij vrouwen in de meerderheid zijn, zoals bij bijna alle bridgeclubs. Onder de leden is zelfs een echtpaar van negentig jaar dat de hersens nog goed gebruikt, en dat is nodig bij bridge. Ben van Straaten: “Als je wilt gaan bridgen dan is een cursus van twee keer drie maanden volgen zeker nodig. Wij organiseren regelmatig drives voor beginnende bridgers. Belangstellenden zijn altijd welkom, toch zeker in de zomermaanden met vrije inloop. ‘s Winters is er een interne competitie op de woensdagavonden van september tot mei. Om de zes weken kunnen bridgers promoveren naar een andere lijn.”

Het hoogbejaarde bridgepaar (in het midden) speelt nog wekelijks mee.
Bergen Troef
Bergen Troef
Bergen Troef
Bergen Troef
Het hoogbejaarde bridgepaar (tegenover elkaar in het midden) speelt nog wekelijks mee.