Marijn Schotsman
Marijn Schotsman

Marijn Schotsman: “Gezicht zegt meer dan veel woorden”

Algemeen

HUIJBERGEN – Hij is misschien “maar” figurant in Les Misérables, Huijbergenaar Marijn Schotsman (14) weet dat je figuranten juist door hun beperkte rol van grote meerwaarde zijn. In Les Misérables speelt Marijn, die eerder een hoofdrol voor zijn rekening nam in Supersum, een brutaal straatjoch zonder ouders, dat woont in een klooster en anderen het leven zuur maakt. 

Tekst heeft hij niet, en hij komt slechts in een beperkt aantal scènes aan bod. Wie denkt dat een doorgewinterd acteur als Marijn zich daardoor laat kisten heeft het mis: “In deze rol kan ik veel passie en emotie kwijt”, zegt Marijn, “kleine figuranten zijn heel bepalend voor de sfeer in een scène, en kunnen alleen door hun houding en gezichtsuitdrukking iets laten zien. Gezichten vol emotie laten de spanning in een scène zien, een gezicht zegt vaak meer dan duizend woorden.”

De uitdaging om zijn gezicht zo goed mogelijk te laten spreken is Marijn op het lijf geschreven. “Het uitbeelden van emoties vind ik de leukste kant van acteren”, zegt hij, “en Les Misérables is een emotioneel stuk.” Les Misérables is een musicalklassiekers, die is gebaseerd op een roman uit 1862 van de beroemde Franse schrijver Victor Hugo, over het harde leven in het Frankrijk van de 19e eeuw. “Dat was geen fijne tijd”, zegt Marijn, “er was veel ellende, angst en verdriet en dat zie je terug in het stuk. Dat maakt het een indrukwekkend stuk voor het publiek, en voor ons als acteurs is het echt heel leuk om te spelen. Dan maakt het echt niet uit dat ik figurant ben. In Supersum had ik een hoofdrol, maar ik vind dit echt niet minder leuk.”

Zoals bijna al zijn collega-acteurs kan Marijn niet wachten tot het grote “werkweekend” na de vakantie, als de Vierschaar voor de eerste keer de hele productie bijeen brengt om te repeteren. “Ik heb nu nog maar kleine stukjes gezien, maar ik denk dat het dan pas duidelijk wordt hoe groots Les Misérables is.” Van zenuwen heeft Marijn weinig last.Hij begon zijn acteercarrière al voor zijn tiende verjaardag. Bij het CKB in Bergen op Zoom leerde hij het vak, en in de twee Vierschaar-producties waarin hij meespeelde raakte hij gepokt en gemazeld als acteur. Want vooruit, hij had natuurlijk wel stiekem gehoopt op een grotere rol in Les Misérables: “Ik wilde eigenlijk Gavroche spelen, maar voor die rol was ik al iets te groot. Jammer, maar ik begrijp wel dat ze daar iemand anders voor kiezen. Ik ben al blij dat ik meedoe, want ik vind acteren gewoon geweldig. Als ik blijf pushen en doorgaan word ik misschien wel professioneel acteur. Dat zou heel gaaf zijn.”

Marijn Schotsman