Henry Groenveld is voorzitter van BSV.
Henry Groenveld is voorzitter van BSV. Foto: Dennis van Loenhout

Grootmeester viert 75 jaar BSV

Algemeen

HALSTEREN - De Bergse Schaak Vereniging – BSV – bestaat 75 jaar. Om dat te vieren komt de Belgische grootmeester Daniel Dharda naar Bergen op Zoom. Hij keert dan voor even terug bij de club waar hij zijn carrière begon, om een simultaanwedstrijd tegen 25 schakers te spelen. Henry Groenveld, voorzitter van BSV, verheugt zich erop.

De Bergse Schaakvereniging werd kort na de Tweede Wereldoorlog, in 1946, opgericht. De Halsterse voorzitter van de vereniging, Henry Groenveld (68), dook in de historie van zijn vereniging en ontdekte tot zijn verbazing dat er ook voor de oorlog al een schaakvereniging was in Bergen op Zoom: “Die heette EDN, wat stond voor Ende Despereert Niet – wanhoop niet – en werd al in 1926 opgericht”, zegt hij. In zijn lange historie heeft BSV verschillende clublokalen gehad. ’t Zwaantje in de Blauwehandstraat bijvoorbeeld, café Bellevue aan de Antwerpsestraatweg, maar ook de kelder van het Zoomvlietcollege. Het huidige clublokaal, de dependance van ’t Rijks aan de Rijtuigweg, is te danken aan Groenveld: “Ik werkte vroeger op ’t Rijks als docent natuurkunde. Bij ’t Rijks zitten we prima!”

Het clublokaal mag dan prima zijn, de afgelopen twee jaar waren misschien wel de moeilijkste uit de lange historie van de schaakclub. “Corona heeft ons een flinke klap gegeven”, zucht Groenveld, “de jeugdafdeling is de afgelopen twee jaar gehalveerd, en ook bij oudere leden zit de schrik er nog in. Door de coronacrisis hebben we één van onze wedstrijdteams moeten opheffen, dat was misschien wel de moeilijkste beslissing die ik als voorzitter heb moeten nemen. Gelukkig krabbelen we nu langzaam weer op, en zien we op onze wekelijkse schaakavond, op vrijdag, toch meestal wel zo’n 25 leden verschijnen. In totaal hebben we nu zo’n 50 leden en 25 jeugdleden. Onze club heeft al veel talentvolle spelers voortgebracht. Vaak verliezen we die aan grote clubs in steden als Rotterdam, Delft en Tilburg, waar ze gaan studeren. Als ze bij BSV waren gebleven hadden we zeker tot de landelijke top behoord. Toch zijn we trots op onze clubkampioen Berend Ruben en onze jeugdkampioen Casper Rooms. Die komen allebei uit Halsteren!”

De liefde voor schaken hebben al die leden gemeen. Groenveld legt uit wat schaken zo mooi maakt: “Het is een sport waarin spelers van alle leeftijden het tegen elkaar kunnen opnemen. Soms wordt een oudere speler door een jonkie van het bord geveegd, maar het omgekeerde gebeurt ook. Schaken doet een beroep op je denkvermogen en je creativiteit, het is goed voor je ontwikkeling, maar het helpt je ook onthaasten in de hectische maatschappij van vandaag. Het mooie is ook dat je veel verschillen ziet tussen verschillende spelers: ik ben een romantische schaker, ik zet graag een mooie, subtiele partij neer. Maar je hebt ook ‘rammers’, die recht op de winst afgaan. Schaken is prachtig, om te doen en om naar te kijken.”

Wat dat betreft valt er genoeg te zien op zaterdag 3 september, als BSV haar jubileum viert. Schaakgrootmeester Daniel Dharda komt naar Bergen op Zoom om een simultaanpartij te spelen tegen 25 schakers, waaronder ook Groenveld: “Ik denk dat hij ons allemaal verslaat. Bij onze vorige jubileumviering heb ik remise gespeeld tegen schaakkampioen Hans Böhm, maar ik betwijfel of me dat tegen Dharda ook gaat lukken.” Verder is er een schaakvossenjacht door de stad voor jeugdleden en is er een snelschaaktoernooi, waaraan ook niet-leden kunnen deelnemen. “Ook mensen die gewoon willen komen kijken zijn welkom”, zegt Groenveld, “onze jubileumviering vindt plaats in de dependance van ‘t Rijks. Het wordt een mooie dag, die helemaal in het teken staat van een mooie sport. De móóiste sport.”