Voor Marjoleine en haar Paul hoort het kindervakantiespel er gewoon bij.
Voor Marjoleine en haar Paul hoort het kindervakantiespel er gewoon bij.

“Heerlijk om over een luchtkussen te rauzen!”

Algemeen

HALSTEREN – Voorzitter zijn in het jaar dat het Halsterse Kindervakantiespel Onder de Panne 50 jaar bestaat, dat is pas bijzonder. Dat realiseert Marjoleine Schut – de Loos zich maar al te goed. Ze houdt van haar kindervakantiespel, vindt het heerlijk om af en toe “over een luchtkussen te rauzen”, maar is vooral trots op haar vrijwilligers. Want die maken het Kindervakantiespel al 50 jaar, en – als het aan haar ligt – ook de komende 50 jaar.

Misschien wel meer dan bij alle andere vrijwilligers is het Kindervakantiespel een vast, vanzelfsprekend onderdeel van haar leven. Geen wonder, want 22 jaar geleden leerde ze er haar echtgenoot Paul kennen, en hun twee kinderen zijn inmiddels net zo verslingerd aan Onder de Panne als hun ouders. Inmiddels is ze al 11 jaar voorzitter: “Het Kindervakantiespel hoort gewoon bij ons, het zit ingebakken in ons leven, we weten niet anders en we willen niet anders”, zegt Marjoleine, “maar omdat het zo vanzelfsprekend is, heb ik er misschien nog niet genoeg bij stilgestaan hoe bijzonder het is dat het kindervakantiespel 50 jaar bestaat. Wat een mijlpaal, heel bijzonder dat ik juist in dat jaar voorzitter mag zijn voor zo’n gave club!”

Een kindervakantiespel draait natuurlijk om de kinderen, maar de rol die de vrijwilligers spelen is minstens zo essentieel. “Dat wij zo’n enorme groep vrijwilligers hebben is geweldig, zeker omdat het grootste deel nog heel jong is, tussen de 14 en 20 jaar”, zegt Marjoleine, “dankzij die vrijwilligers bestaat Onder de Panne al 50 jaar. We houden van onze vrijwilligers, en we zorgen dat het ze aan niets ontbreekt. Elke dag starten we samen en sluiten we samen af, en natuurlijk staan we klaar als er wat is. Gelukkig gebeurt dat nauwelijks, iedereen mag bij ons zijn wie hij is, en we waarderen iedereen. Die waardering is wederzijds, want tussen onze vrijwilligers ontstaan de mooiste vriendschappen. Ik ben enorm trots op ons team en op de wijze waarop we met relatief weinig middelen zoiets moois neerzetten. Zoveel kinderen zo blij zien, dat verveelt nooit.”

Ondertussen blijven ook de vrijwilligers van Onder de Panne een beetje kind: “We zijn de hele dag bezig met knutselen, spelletjes en leuke dingen. Natuurlijk genieten wij daar ook van. En natuurlijk vind ik het óók heerlijk om over een luchtkussen te rauzen”, zegt Marjolein, “tijdens het kindervakantiespel hebben wij net zoveel lol als de kinderen, maar we verliezen onze verantwoordelijkheid natuurlijk nooit uit het oog.”

Verantwoordelijkheid, die heeft het bestuur van Kindervakantiespel Onder de Panne niet alleen voor de deelnemende kinderen, maar ook voor de toekomst. Wat Marjoleine betreft zit het daarmee wel goed: “Het zou ontzettend zonde zijn als Halsteren geen kindervakantiespel meer had, dus wij gaan gewon regelen dat het blijft bestaan. Ja, we hebben wel eens uitdagingen, ook financiële. Maar die hadden onze voorgangers ook, elke tijd heeft zijn uitdagingen. Wij hebben de jeugd, de jeugd van tegenwoordig weet wat hij wil en houdt ons scherp. En de jeugd heeft de toekomst.”

Wil je Kindervakantiespel Onder de Panne feliciteren met een mooie videoboodschap? Stuur die dan naar kindervakantiespel@gmail.com