In de Splash. En nog een keer. En nóg een keer.
In de Splash. En nog een keer. En nóg een keer.

50 jaar Onder de Panne: “Gaaf hè?!”

Algemeen

HALSTEREN – Welke voorzitters- of bestuurderspet hij ook draagt, Paul Schut is altijd enthousiast, dat weet heel Halsteren. Extra groot is zijn enthousiasme nu Kindervakantiespel Onder de Panne haar 50e verjaardag viert: “Gaaf hè?!”

Hij mag dan pas 43 jaar oud zijn, Paul Schut is al 30 jaar actief als vrijwilliger voor Kindervakantiespel Onder de Panne, waarvan al 28 jaar als secretaris. Die belangrijke rol vervult hij ook nu, in het jubileumjaar van de stichting. “50 jaar worden, dat is niet niks voor een klein groepje vrijwilligers dat elk jaar zijn vakantie opoffert om de kinderen van anderen een mooie tijd te bezorgen”, zegt hij , “ik ben er trots op, en ik heb er zin in. Ik weet zeker dat ik namens al onze vrijwilligers spreek als ik dat zeg!”

Volgens Paul is er geen twijfel mogelijk: Onder de Panne heeft dit bijzondere jubileumjaar te danken aan al die vrijwilligers die zich nu of vroeger hebben ingezet voor het kindervakantiespel: “Het kruipt onder je huid. Mijn moeder, Dini, was vroeger ook vrijwilliger en toen ik 3 was nam ze mij voor het eerst mee. Ik vond het zo leuk dat ik op mijn 13e vanzelf doorstroomde naar de leiding. Mijn broer en nichtje deden hetzelfde, maar ik ben nooit meer weggegaan. De leiding en het bestuur hebben er altijd voor gezorgd dat andere vrijwilligers het naar hun zin hebben. Dat is altijd zo geweest, en ook nu nog zorgen we daarvoor. Ik weet niet wat het is, maar het klikt onder elkaar gewoon als een malle. Dat zien de kinderen ook.”

Na twee coronajaren waarin Onder de Panne moest roeien met de riemen die ze had, heeft het bestuur dit jaar een extra bijzondere vakantieweek gepland. “Elke dag kijken we terug op een decennium uit de historie van ons kindervakantiespel”, verklapt Paul, “dat begint op maandag met Oud-Hollandse spellen en knutselen, en zo maken we een reis door de tijd. Het wordt leuk, héél leuk! Dat het ons dit jaar gegund is om de week zonder coronamaatregelen te kunnen laten doorgaan is een extra mooi cadeau.” Zoals altijd kunnen kinderen voor 3 euro per dag deelnemen aan het kindervakantiespel. Naast een extra leuk programma krijgen ze dit jaar ook een extra traktatie: “Want wie jarig is trakteert!”

Zoals veel vrijwilligers van het kindervakantiespel noemt Schut zichzelf ook een “groot kind”: “Als we een dagje naar Drievliet gaan, dan gaan wij óók in de Splash. En nog een keer. En nóg een keer. Wij zijn net zo enthousiast als de kinderen die deelnemen, en je weet wat ze zeggen van enthousiasme: dat werkt aanstekelijk!” Enthousiasme is belangrijk, maar als secretaris heeft Schut natuurlijk ook een grote verantwoordelijkheid, zeker omdat hij getrouwd is met de voorzitter. “We willen de prijs absoluut niet verhogen”, zegt hij, “Onder de Panne is 50 jaar geleden juist begonnen om kinderen uit minder bedeelde gezinnen een leuke vakantie te bezorgen. Die rol willen we blijven spelen. Onlangs zijn we helaas ruim 10% gekort op de subsidie die we van de gemeente ontvangen. Dat laat een gat achter, en bovendien moeten we misschien gaan betalen om gebruik te maken van het sportpark. Ja, dat baart me wel eens zorgen, maar we zijn als organisatie in de afgelopen jaren professioneler en nóg creatiever geworden. Bovendien kunnen we altijd rekenen op loyale, Halsterse ondernemers die als één man achter ons staan. Dankzij hen, en dankzij al die vrijwilligers die meedenken en -doen maak ik me geen zorgen over de toekomst van ons kindervakantiespel. Die zit echt wel goed.”

Ondertussen hebben Paul en Marjoleine - die elkaar bij Onder de Panne leerden kennen - hun kinderen Bob (9) en Froukje (6) ook aangestoken met het Onder de Panne-virus: “Dat zij het óók zo leuk vinden is voor ons natuurlijk ongelooflijk mooi”, zegt Paul, “maar dat is Onder de Panne: dat staat bol van de mooie momenten. Weet je wat voor mij heel veel zegt? Dat bijvoorbeeld Pien, één van onze vrijwilligers nu in Amerika is, maar dat ze heeft beloofd dat ze via Teams contact met ons legt. Want er helemaal niet bij zijn, dat was voor haar onbespreekbaar. Geweldig!”

Paul Schut bij zijn eerste kindervakantiespel.
Afbeelding