Afbeelding

Waarderingspenning voor inzet bij watersnood Limburg

Algemeen

REGIO - Namens de Veiligheidsregio Midden- en West Brabant is onlangs de waarderingspenning Watersnood 2021 van de Nationale Reddingsvloot (NRV) overhandigd aan ruim 50 lifeguards uit de regio Midden- en West Brabant. 

Tijdens de overstromingen van juli vorig jaar in Limburg en België hebben deze professioneel opgeleide vrijwilligers een grote bijdrage geleverd aan de rampenbestrijding; bij de crisisbeheersing in het rampgebied, de regionale coördinatie, de logistieke en facilitaire ondersteuning of de opvang en nazorg. Op de brandweerkazerne in Oosterhout kwamen betrokken lifeguards van de reddingsbrigades uit Breda, Tilburg, Moerdijk en Bergen- op Zoom bij elkaar om terug te blikken op deze bijzondere inzet.

Als regionale reddingsgroep van de NRV hebben zij met vier reddingseenheden in de vroege nacht van 14 op 15 juli tot en met 16 juli 2021 onafgebroken hulp verleend in het getroffen gebied. Zij verkenden het zwaar getroffen centrum van Valkenburg en evacueerde achtergebleven bewoners, verzorgingscentra en een bejaardenhuis. Na deze inzetperiode stonden de reddingseenheden nog enkele dagen stand-by voor het geval dat de hoge waterstanden elders voor problemen zou zorgen. “Het was een grootschalig en langdurig optreden, dat veel inspanning eiste van alle betrokken hulpdiensten, onder bijzondere en gevaarlijke omstandigheden’’, aldus Marc van den Berg, regiocoördinator Midden- en West Brabant van Reddingsbrigade Nederland.