Afbeelding

Heemkundekring Halchterth: werkgroep redactie

Algemeen

HALSTEREN - Ja, werkgroep redactie is ook een werkgroep van de heemkundekring. Misschien staat het in dit stuk een beetje raar. Redactie van de krant kent iedereen, maar deze groep is toch iets heel anders. Een groepje heel enthousiaste leden van de heemkundekring vormt de werkgroep redactie. Halchterth geeft met regelmaat een jaarboek uit. 

Misschien kunt u wel wat titels opnoemen. Halsteren mijn dorp bijvoorbeeld of George van Raemdonck, Ons dorp in WOII, Bietje bij bietje. Maar ook de wat oudere titels zijn misschien wel bekend, Het Waterhuisje of Blijft gedenken over de watersnood van 1953. Zo kunnen we nog wel een tijdje doorgaan. Maar een boek is er niet zomaar.

Hier gaat heel veel tijd en werk zitten. Het is een hoop werk om de inhoud van een boek of blad samen te stellen. De onderwerpen worden bepaald aan de hand van de tijd of beschikbaar materiaal, bijvoorbeeld over de herdenkingsjaren en krantenartikelen. Er is veel onderzoek en uitzoekwerk. Maar niet alleen het zoeken naar tekst is tijdrovend, ook beeldmateriaal moet gezocht worden.

Binnen de werkgroep heeft iedereen zijn taak of zelfs meerdere taken, zoals het onderhouden van de relatie met de drukker. Het is een moeilijke taak voor de werkgroep redactie om alles goed onder woorden te brengen, te rangschikken, goed leesbaar te maken en nog veel meer werkzaamheden om de inhoud van een publicatie tenslotte goed op schrift te krijgen. In deze groep is het heel belangrijk dat er goed overleg en overeenstemming is om iedere keer weer een pareltje uit te geven. 

Men werkt nu aan het nieuwe jaarboek, het jubileumboek dat ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan in oktober 2022 uit zal komen. Dit zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Berichten hierover volgen nog.

Binnen de kring van andere heemkundekringen in de provincie is Halchterth heel vooruitstrevend met het uitgeven van jaarboeken. Alle leden ontvangen een boek en iedereen die geen lid is of meerdere exemplaren wil hebben, kan deze in heemhuis de Hof van Ram kopen.

We hopen dat de leden van deze werkgroep nog lang hun intensieve, maar mooie redactiewerk voor de heemkundige studiekring Halsteren - Lepelstraat kunnen blijven verzorgen.