Ada en Rino van der Male met zakken vol ingezamelde plastic doppen.
Ada en Rino van der Male met zakken vol ingezamelde plastic doppen. Foto: Pascal Brugman

‘Doppenmannetje’ voor KNGF Geleidehonden

Algemeen

HOOGERHEIDE - Rino en Ada van der Male uit Hoogerheide sparen al een lange tijd plastic doppen. Dit alles om een goed doel te steunen, namelijk KNGF Geleidehonden. 

Enige maanden geleden las Ada het verhaal over een bijna blind jongetje in Putte. Hier wilden zij de doppen aan schenken, maar op de een of andere manier lukte het contact niet. Dus besloten zij zelf verder te sparen met deze doppen. 

Eind april ging het echtpaar naar Playa de Bara in het zonnige Spanje op vakantie. Zij verbleven hier dan vijf weken. “Op de camping hadden wij aan de voortent lege grote waterflessen gehangen en hier verzamelden wij de lege plastic doppen in. De andere campinggasten vroegen zich natuurlijk af wat hier het doel van was. Dus legden wij dit hen uit en al gauw begonnen de andere gasten ze voor ons te verzamelen. In Spanje wordt er veelal uit flessen gedronken en overal zit bijna wel een plastic dop op. Dit betekent dat er in Spanje veel afval is want scheiden zoals in Nederland kennen ze hier niet. In de vijf weken dat we hier verbleven kreeg ik al snel een bijnaam, het doppenmannetje. Hier kon ik dan wel om lachen. Na vijf weken gingen we dan ook met veel vol doppen gevulde flessen terug naar huis. Naast het verzamelen van de plastic doppen zamelen wij ook grote plastic doppen, zoals van pindakaas, deodorant en wasmiddel. Onze volgende vakantie staat alweer op de planning en ook hier gaan wij weer proberen een grote hoeveelheid bij elkaar te krijgen om later te kunnen inleveren en hiermee het goede doel te kunnen steunen”,  aldus Rino van der Male. 

Door doppen te sparen ontlast men het milieu én steunen zij KNGF Geleidehonden. De ingezamelde doppen leveren namelijk geld op bij recyclebedrijven. Deze opbrengst gaat geheel naar de opleiding van de geleidehonden.  

“Meedoen aan de doppenactie is heel simpel”, vertelt Anika Blessing, die de actie vanuit KNGF Geleidehonden coördineert. “Gooi de plastic doppen niet weg, maar spoel ze even schoon. Heeft u een (vuilnis)zak vol gespaard, dan kunt u deze inleveren bij een inzamelpunt in uw buurt. Een gebaar waar wij heel blij mee zijn!”, aldus Blessing. Alle ronde plastic doppen en deksels zijn welkom, van mineraalwaterflessen, frisdrankflessen, melk- of yoghurtpakken, fruitsappakken en sportdrank (zonder het kleine doorzichtige dopje binnenin). Maar ook doppen van slagroombussen, doseerdopjes van wasmiddelflessen en deksels van pindakaas- en chocopastapotten worden graag in ontvangst genomen op de inzamelpunten.

Kijk op http://www.geleidehond.nl/doppen voor een inzamelpunt bij u in de buurt.  

doppen zamelen

Een deel doppen die in Spanje verzameld zijn