Wielerheld Jan Janssen en wethouder Rainier Schuurbiers met het kunstwerk van Weekhout.
Wielerheld Jan Janssen en wethouder Rainier Schuurbiers met het kunstwerk van Weekhout. Foto: Cate Brugman

Vuelta winnaar Jan Janssen als blikvanger

Algemeen

HOOGERHEIDE - Een kunstwerk als eerbetoon aan Jan Janssen, geschilderd door een veteraan uit de gemeente Woensdrecht, trekt dit jaar de aandacht tijdens de doorkomst van de Vuelta. Een groot spandoek zal fungeren als blikvanger vanuit de lucht en mogelijk een fraai tv-beeld opleveren voor de Vuelta. 

Afgelopen donderdag was het werk alvast te bekijken en overhandigde kunstenaar Gerrit Jan Weekhout het originele schilderij persoonlijk aan de voormalig wielrenner.
Jan Janssen is alom bekend als eerste Nederlandse winnaar van de Tour de France in 1968 maar het jaar daarvoor schreef hij al de Ronde van Spanje op zijn naam (en was daarmee de eerste Nederlander die een grote ronde wist te winnen). Zijn palmares is indrukwekkend. Reden genoeg voor een geschilderd eerbetoon aan deze gewaardeerde inwoner van Putte, zo vond Weekhout. Schilderen is voor hem de uitlaatklep voor een stressstoornis die hij als veteraan overhield aan zijn periode als dienstplichtig militair. “Het is een prachtig verhaal: een initiatief van een inwoner uit de gemeente maakt dat we de Vuelta een mooi lokaal tintje mee kunnen geven met ‘onze’ wielerheld Jan Janssen in de hoofdrol”, aldus wethouder Rainier Schuurbiers, die namens de gemeente Woensdrecht aanwezig was bij de overhandiging. “Op het terrein aan de Scheldeweg komt een 12 x 16 meter groot spandoek van Jan Janssen te liggen met daarop zijn portret. Dit is dan vanuit de lucht te zien als de helikopter overvliegt tijdens de Vuelta en is zichtbaar op televisie. Na de Vuelta wordt dit spandoek geplaatst op zeecontainers aan de Bunkerbaan, zodat het ook vanaf de weg zichtbaar is”, aldus Niels van Elzakker, voorzitter van Stichting Vrienden van de koers.