Aankomst vluchtelingen bij Kloosterhof.
Aankomst vluchtelingen bij Kloosterhof. Foto: Gemeente Woensdrecht

Aankomst vluchtelingen in Woensdrecht

Algemeen

HOOGERHEIDE - Op dinsdag 2 augustus kwamen 58 vluchtelingen aan in de Gemeente Woensdrecht bij het MFC Kloosterhof. Hier zijn later vijf personen elders onder gebracht. Deze personen zijn onder andere afkomstig uit Jemen, Syrië, Algerije en Pakistan. Het zijn voornamelijk gezinnen, hier had de Gemeente Woensdrecht ook om gevraagd bij het Centraal Orgaan voor opvang asielzoekers (COA).  

De vluchtelingen die zijn aangekomen in de Gemeente Woensdrecht zijn nog maar net in Nederland. Deze personen moeten dan ook nog de hele procedure doorlopen en hebben dus nog geen zekerheid of ze in Nederland mogen verblijven. Ze zijn gevlucht uit hun land vanwege oorlog of geweld, maar kunnen ook gevlucht zijn uit angst voor vervolging wegens ras, religie, geaardheid of politieke overtuiging.   

Bij aankomst konden de vluchtelingen hun persoonlijke eigendommen pakken, voor zover ze deze bij zich hebben. Na een korte uitleg over wat er nu gaat gebeuren volgde een intakegesprek binnen. Vervolgens kreeg men een bed toegewezen in de sporthal en volgde er een uitleg over de huisregels en faciliteiten. Ook werd er een tasje uitgereikt met een aantal basisbenodigdheden zoals een tandenborstel, zeep en tandpasta. Daarna werd het tijd om te eten, dit bestond uit soep, brood, fruit en wat te drinken. De vluchtelingen worden tijdens hun verblijf verzorgd met een ontbijt, warm middageten en broodmaaltijd voor in de avond. De kleding kunnen ze wassen in een wasruimte. Tijdens het verblijf worden er voor de kinderen activiteiten georganiseerd zodat ze zich kunnen ontspannen. Na het verblijf in Hoogerheide in de maand augustus zullen de vluchtelingen worden opgevangen in De Stoelemat in Bergen op Zoom. De Kloosterhof zal dan weer klaar worden gemaakt voor het normale gebruik.
Voor de Kloosterhof is gekozen omdat dit de locatie is voor opvang bij een crisis. De verenigingen die hier normaal gebruik van maken ondervinden geen hinder in deze vakantiemaand.

Tot slot biedt het de ruimte en mogelijkheden om mensen op te vangen en te voorzien in de basisbehoeften. In de sporthal is het ingericht om te slapen, in de theaterzaal wordt gegeten en in de kleedruimtes bevinden zich de sanitaire voorzieningen. Buiten is er nog een extra toiletunit geplaatst. Tussen 07.00 en 22.00 uur mogen de vluchtelingen naar buiten, maar voor wat extra privacy zijn er bouwhekken geplaatst zodat ze ook daar naar buiten kunnen gaan. Het complex wordt 24 uur per dag beveiligd zowel binnen als rondom het gebouw. Het gemeentehuis is voor de dienstverlening gewoon geopend, dus bezoekers ondervinden hiermee geen hinder’, aldus de gemeente Woensdrecht.

Ondernemer Niels van Elzakker kreeg een aangename verrassing in zijn winkel. Een van de vluchtelingen kocht in zijn winkel een belkaart en betaalde met 20 euro. Vervolgens gaf hij het wisselgeld en de kaart aan de klant. Althans dit dacht Niels, even later kwam de klant weer terug in de winkel om het te veel gegeven wisselgeld weer terug te brengen. Niels was hier dan ook erg verbaasd over en bedankte deze man vriendelijk voor de eerlijkheid. De vluchtelingen zijn zelf ook erg ambitieus en sommigen hadden een baan. Zoals een van hen, hij was kapper in zijn thuisland. De dag na aankomst vroeg hij dan ook aan gemeentemedewerkster of er misschien een hoekje kan worden ingericht zodat hij mensen blij kan maken met een fris kapsel. Zo zie je maar weer, wie goed doet, goed ontmoet. 

Opvang Vluchtelingen Kloosterhof
Opvang Vluchtelingen Kloosterhof
Vluchtelingen Woensdrecht aan het sporten en genieten.