Pindakaasstruik op De Hertgang
Pindakaasstruik op De Hertgang

Landgoed De Hertgang in augustus

Algemeen

HALSTEREN - Landgoed De Hertgang, zo’n 5,5 hectare groot, werd eind vijftiger jaren van de vorige eeuw aangelegd op de steilrand van de Brabantse Wal in Halsteren. De Brabantse Wal is hier zo’n 12 meter hoog, een behoorlijk verschil in hoogte dus. Naast prachtig aangelegde tuinen is er ook een arboretum, dat door Nederlandse Dendrologische Vereniging erkend en beloond is met vijf sterren.

 

En dat is de hoogste waardering die de NDV aan een arboretum geeft. U vindt er meer dan 600 verschillende bomen en struiken, de meeste voorzien van een naamplaatje. Op warme dagen vindt u in het arboretum koelte en schaduw onder het bladerdak van de bomen die daar groeien. Er zijn steeds verrassende doorkijkjes over de omliggende weilanden en akkers van de Brabantse Wal en de Beijmoerse polder.

Bijzondere bomen en struiken
Deze weken kunt u de Perzische slaapboom (Albizia julibrissin) in bloei aantreffen. Aan het blad is te zien dat het familie is van de Mimosa. Hij bloeit met grote lichtroze bloembundels en lange zijdezachte meeldraden. In China is deze boom bekend als ‘boom van collectief geluk’.
Een boom - eigenlijk is het meer een struik - met een grappige naam is de Pindakaasboom (Clerodendrum trichotomum). Die naam heeft hij te danken aan zijn geur: als je de bladeren tegen elkaar wrijft, ruiken deze naar pindakaas. Hij bloeit in augustus en september. De witte bloemen ruiken niet naar pindakaas, maar naar oranjebloesem. Na de bloei verschijnen er felblauwe bessen in een sierlijk roze kransje.
Nog een boom met een grappige naam, is de Blazenboom (Koelreuteria paniculata). De oorsprong van deze boom ligt in China, Japan en Korea. Hij is genoemd naar een 18e-eeuwse Duitse botanicus, Joseph Koelreuter, die als eerste westerling deze boom in China heeft ontdekt. Daar werd de boom geplant bij de graven van de Chinese mandarijnen.

Openstelling
Het landgoed is dagelijks van 09.00 tot 17.00 uur open voor bezoekers. U vindt Landgoed De Hertgang aan de Klaverblokken 18 in Halsteren. Bij het bezoekerscentrum kan men terecht voor informatie, een plattegrond, koffie en thee. Voor meer informatie over het landgoed: kijk op www.dehertgang.nl

Albizia op De Hertgang
Pindakaasstruik (boven) en Koelreuteria.