Afbeelding

Interne druk

Algemeen

Je kent het vast wel, je bent net ergens begonnen en je krijgt de kans om een interne opleiding te gaan volgen. Niet zomaar een opleiding maar een opleiding waar menig andere collega jaloers op kan zijn. Zo’n opleiding waarbij de wat langer zittende collega’s van kunnen denken, zo jochie hoe ga jij dit fiksen. 

En dan heb je ook nog de externe druk van examinatoren die jou maar ook je medestudenten gaan beoordelen. Nou ik had dat afgelopen vier weken. Ik mocht een interne opleiding volgen waarbij ik in crisissituaties leiding moest gaan geven aan ruim 70 man Alle beslissingen die ik zou nemen konden cruciaal zijn in het verloop van het scenario. In de praktijk kan dat betekenen dat het hele land wat van jouw optreden gaat vinden. Mijn hoofd maakte overuren. Er passeerde menig keer de gedachte “kan ik dit wel”, “wat als ik nou niet slaag”, “ wat als het me echt niet gaat lukken mijn hoofd cool te houden”, wat als... en nog vele andere wat alsjes. Ik zag de blikken van mijn collega’s als ik tijdens een simulatie een kleine fout maakte, het gaf me extra druk. Ik droomde ‘s nachts over de simulaties, mijn hoofd maakte letterlijk en figuurlijk overuren.
Ondertussen begon ik redelijk aan mezelf te twijfelen, moet ik stoppen of doorgaan?
Natuurlijk moest ik doorgaan. Dat werd nou eenmaal van me verwacht! Hoe vaak ik ook tegen mezelf zei “ik kan het niet”, zei ik vaker tegen mezelf dat ik het wel kon! Ik veranderde mijn negatieve gedachtepatroon in iets positiefs. Ik visualiseerde hoe mijn examen zou verlopen, ik wist van a tot z wat me te wachten stond, ik was op alles voorbereid.
De dag van het examen liep inderdaad zoals ik verwacht had, ik had eerder last van onderspanning dan van overspanning. Goed teken, want de uitslag was meer dan goed, ik kreeg zelfs dikke complimenten hoe ik het had gedaan. De examinator gaf aan zelden zo’n goed examen te hebben gezien.
Yessss!
Maar stel nou dat ik mijn gedachte niet kon omdraaien en ik die gedachte echt serieus had genomen, dan was de uitslag niet zo rooskleurig als nu. Dan had ik misschien wel opgegeven, of was ik tijdens het examen gefaald in de aansturing. Ik ben ervan overtuigd dat als je gaat visualiseren je de uitkomst positief kan veranderen. Je hebt het namelijk in gedachte al eens doorleefd.
De technieken die ik heb gebruikt werken. Wil jij die ook leren, meld je dan snel aan voor NLP basistraining op 18 en 19 november. Er zijn nog maar enkele plekken beschikbaar. Kijk snel op mijn site: robindegroot-nlp-coaching.

M:06-38538926
E: robindegroot.nlp@gmail.com