Notaris Caroline de Maat
Notaris Caroline de Maat

Help, mijn nieuwe huis heeft gebreken!

Algemeen

De overdracht van een woning is meestal een leuke, feestelijke bijeenkomst.

De verkoper is blij dat hij zijn huis voor een goeie prijs heeft verkocht. De koper ziet er naar uit om het huis helemaal naar zijn eigen smaak op te knappen en in te richten. De nieuwe keuken is al besteld en wordt binnenkort geleverd, de verhuisdozen staan klaar. 

Voordat koper en verkoper naar de notaris gaan, vindt normaliter de eindinspectie van de woning plaats. De woning is dan leeg en de koper kan kijken of alles is zoals was afgesproken. Ook de makelaar is bij de eindinspectie aanwezig.

In de meeste gevallen is een huis nog bewoond als een koper het voor ‘t eerst gaat bekijken. De kale plek op het parket wordt bedekt door een vloerkleed, er staat een kast voor dat lelijke stukje muur. Maar bij de eindinspectie is het huis leeg en ziet de koper het pas echt in al zijn “naaktheid”. En dat kan best even tegenvallen. Misschien herkent u het teleurgestelde gevoel dat je dan bekruipt.

Maar het komt ook voor dat er ècht een gebrek aan de woning blijkt te zijn. En wat kun je dan doen?

De lekkende dakkapel

De kopers zijn nauwelijks de twintig gepasseerd en zien er zelfs nòg jonger uit. De verkopers zijn vijftigers. Ik haal hen op uit de wachtkamer en begeleid hen naar mijn kamer. Het valt me meteen op dat de kopers nogal sip kijken. Als ik hun iets te drinken aanbied, wordt dit door de kopers nogal cru afgeslagen. Er is iets aan de hand, zoveel is wel duidelijk, maar wat dan?

Ik begin met het doornemen van de akte van levering en vraag de kopers of ze vóór onze afspraak nog in de woning zijn geweest. Jazeker, zo geven zij aan, maar er bleek een lekkage te zijn bij de dakkapel. De verkopers hadden dat toch moeten weten, aldus de kopers, maar hadden daar niets over gezegd. En nu zitten de kopers met een kostenpost waar ze niet op hadden gerekend. En dat geld hebben ze helemaal niet. De tranen staan in hun ogen.

Wat nu?

Ik stel voor dat ik een bedrag in depot houd. Dat betekent dat ik nu niet de hele verkoopopbrengst naar de verkopers overmaak, maar nog een bedrag onder mij houd. De verkopers zullen een dakdekker opdracht geven om het dak te repareren. Partijen hebben het idee dat €3.000,= ruim voldoende moet zijn om het probleem op te lossen. Van die €3.000,= kan dan de reparatie worden betaald en wat er overblijft, zal alsnog worden overgemaakt naar de verkopers.

Enkele weken later krijg ik positieve berichten van beide partijen. De lekkage is verholpen en beide partijen zijn tevreden. De kosten van de reparatie bedragen €1.900,= en het restant kan nu naar de verkopers worden overgemaakt. Kort daarna, op een regenachtige dag, kom ik de kopers tegen bij het boodschappen doen. Ze zien er stralend uit. “Het is echt een heel fijn huis,” zeggen ze. “En droog!”