Wethouders Joey van Aken en Rainier Schuurbiers.
Wethouders Joey van Aken en Rainier Schuurbiers. Foto: Dennis van Loenhout

Samen opvang vluchtelingen

Algemeen

ZUIDWESTHOEK – Op 1 augustus neemt een groep van 85 asielzoekers tijdelijk haar intrek in MFC Kloosterhof in Hoogerheide. Ze blijven daar tot 28 augustus, waarna ze verhuizen naar een nader te bepalen opvanglocatie in de gemeente Bergen op Zoom. Wethouders Rainier Schuurbiers van de gemeente Woensdrecht en Joey van Aken van de gemeente Bergen op Zoom geven hiermee gehoor aan een opdracht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant om een locatie te leveren voor tijdelijke crisisnoodopvang.

MFC Kloosterhof is gekozen als tijdelijke opvanglocatie omdat het multifunctionele centrum in de maand augustus gesloten is vanwege vakantie. De sporthal wordt ingericht als slaapruimte, de theaterzaal wordt gebruikt als eetzaal en de asielzoekers kunnen gebruik maken van de sanitaire voorzieningen, die worden uitgebreid met tijdelijke units. De publieke functies van het gemeentehuis - receptie, loketten, bibliotheek en prikpost - blijven voor het publiek geopend. Beveiliging is dag en nacht aanwezig, ook in de buurt wordt tussen 14.00 uur en 22.00 uur toezicht gehouden. Tussen 22.00 uur en 7.00 uur blijven de asielzoekers in de sporthal. Wethouder Schuurbiers benadrukt dat de samenstelling van de groep die in MFC Kloosterhof wordt opgevangen nog onbekend is. “Maar”, zegt hij, “we hebben verzocht om een evenwichtige samenstelling.”

Op 28 augustus verhuist de groep vluchtelingen naar een opvanglocatie in de gemeente Bergen op Zoom. Wethouder Joey van Aken zegt dat de precieze locatie nog bepaald moet worden. Een besluit daarover volgt snel, maar niet voor omwonenden daarover goed geïnformeerd zijn. “Als je de beelden uit Ter Apel op tv ziet kun je niet aan de zijlijn blijven staan”, zegt hij, “de locatie die wij beschikbaar stellen blijft in gebruik tot 1 oktober.” Wat daarna gebeurt kunnen beide wethouders niet zeggen: “We kunnen niet in de toekomst kijken”, zeggen ze, “het gaat om tijdelijke crisisopvang, wat we wél kunnen zeggen is dat we er alles aan doen dat de opvang veilig en zonder overlast verloopt.”
Ondernemers en vrijwilligers die iets willen betekenen worden uitgenodigd zich te melden bij de gemeentes. Meer informatie is te vinden op www.woensdrecht.nl/crisisnoodopvang of www.bergenopzoom.nl/crisisnoodopvang