Etappewinst voor Michael Matthews.
Etappewinst voor Michael Matthews.

Koersdaling door uitvallen MvdP

Algemeen

HOOGERHEIDE – Parijs ligt op moment van schrijven exact nog een week in het verschiet. In de voorbije veertien dagen trakteerde het peloton de vele toeschouwers onderweg en de miljoenen voor de televisie op een aaneenschakeling van sportief geweld. Deense en Sloveense twisten bepalen het uiteindelijke gezicht van de 109e editie van de Tour de France. Wout van Aert kleurt voor de zuiderburen louter in groene tinten. In Hoogerheide en omstreken dendert het zilveren Primera Tourspel op volle toeren mee. Naar wie gaat zondagavond de felbegeerde Sirocco Mountainbike?

In totaal dingen 1139 teams mee om de troonopvolging van Flora Mous. Weloverwogen selecties zorgen voor dagprijzen en/of een aansprekende eindrangschikking. Keuzes op basis van sentiment, in het verleden behaalde resultaten en vermeende wielerkennis. Soms komt men befdrogen thuis en laat een renner je op uiteenlopende redenen in de kou staan. Zo zag de helft van het deelnemersveld (556 teams) de kansen met tien procent dalen toen Mathieu van der Poel in de remmen kneep. MvdP haalde slechts tien punten. Ook de 639 teams met Primoz Roglic komen met 25 punten bedrogen uit. Ook Alesandor Vlasov, 387 uitverkiezingen en zeven punten, Caleb Ewan (373-2) en Ben O’Connor (271-0) zijn slecht renderende investeringen. Michael Matthews (221 stemmen-112 punten) en Thomas Pidcock (121-66) doen het een stuk beter!

Matthews

Na de tweede rustdag trok klassementsleider Corné Lodiers zijn suprematie door. Op dinsdag 12 juli pakte regerend tourspelkampioen Flora Mous de dagzege voor zich op toen Magnus Cort Nielsen voor nieuw Deens succes zorgde. De dag erop plaatste Jonas Vingegaard zijn gele coup. Met 120 punten deelden Leo Damme, René Mous en Peter Musters de hoofdprijs van de dag.

De etappe naar Alpe d’Huez werd een prooi voor alleskunner Thomas Pidcock. Wederom nestelde Peter Musters zich aan kop van het dag-klassement, ditmaal in gezelschap van Anita van den Bergh. Het betekende een geel weerzien aan kop van Marc Nuijten.

Lang heeft de Huijbergenaar niet van zijn leidende positie kunnen genieten. In het kielzog van Mads Petersen greep Corné Lodiers andermaal het felbegeerde tricot. Het trio Youri van der Meulen, Rinko van der Wijst en andermaal Flora Mous tekende voor verdeling van de hoofdschotel.

In het weekend drukte op zaterdag ook oud-tourspelwinnaar Alex Meijer, dankzij een solerende Michael Matthews, zijn neus tegen het venster. Op zondag boekten René Schot-Jules Theuns boekten andermaal met een recordscore van 135 punten een dagzege. Echter beide dagen consolideerde Corné Lodiers zijn leidende positie!