Wout van Aert slaat toe.
Wout van Aert slaat toe.

Gele trui van schouder naar schouder

Algemeen

HOOGERHEIDE – Hoewel het gevoel iets anders zegt, is de Tour de France nog maar half koers. Na een schitterend Deens voorweekend met een dubbele Nederlandse zege volgde een eerste tourweek met enkele sterke staaltjes van Wout van Aert en duidelijke kandidaatstelling voor derde opeenvolgende eindzege van Tadej Pogacar. Traditioneel volgt het Primera Tourspel vanuit Hoogerheide het peloton op de voet. In de Zilveren editie vliegt het geel als vanouds van schouder tot schouder.

Inmiddels een kwart eeuw dingen vele honderden teams mee naar de hoogste eer voorzien van de Sirocco Mountainbike. Het Tourspel mag zich nog steeds populair weten. Ten opzichte van de voorbije corona-edities zag de organisatie het aantal deelnemende formaties met een kleine 10% groeien.

Een blik op het keuzegedrag van de 1139 teams leert dat maar liefst 785 equipes met Wout van Aert punten scoren. Tadej Pogacar volgt met 709 voorkeurstemmen. Zijn landgenoot en voornaamste uitdager Primoz Roglic kreeg 639 steunbetuigingen. Verder konden ook de volgende renners op een top-10 notering rekenen: Jonas Vingegaard (560), Mathieu van der Poel (556), Fabio Jakobsen (534), Jasper Philipsen (428), Alesandr Vlasov (387), Caleb Ewan (372) en Mads Pedersen (349).

Boivin

Ver weg en niet eens in de schaduw fietsen Silvan Dillier, Alexander Krieger, Edward Planckaert, Andrien Petit, Reinardt Janse van Rensbeurg, Alex Kirsch en Cyril Lemoine met slechts één stem mee. Guillaume Boivin heeft de twijfelachtige eer om als enige deelnemer aan de Tour de France in geen enkele Tourspel-prognose te zijn opgenomen. Vooralsnog krijgen de criticasters gelijk daar de 33-jarige drievoudig Canadees wegkampioen nog geen enkele maal in beeld of op een prominente plaats in de uitslag te zien is geweest. Gaat de winnaar van de Famenne Ardenne Classic nog verrassen?

Op dinsdag 5 juli opende Wout van Aert de eerste volledig wielerweek met een schitterende zege in Calais. Kassa eveneens voor Lilian van Tilburg die Daan Verresen net voor bleef. Het geel ging naar de outsiders René Schot en Jules Theuns. Ook de dag erop hield het duo stand, ondanks dat Frans Verboven de dagzege voor zich opeiste.

Tussenpaus

Het kunststukje van Pogacar werd op donderdag 7 juli juist voorspeld door Emiel van Elzakker(!), hij bleef Niels Adriaansen een puntje voor. Gele trui op naam van Yvo van Dorst. Wederom Pogacar betekende op vrijdag een solo-overwinning voor Ricardo van de Klundert. Gele wisseling van de wacht met Pierre Matthijssen als nieuwe tussenpaus. Het weekend werd geopend door opnieuw Van Aert. Rogier Geerdink, telg uit een succesvolle duivensport-dynastie hield Seleika Klaassen net achter zich. Volgende klassementsaanvoerder in de persoon van Corné Lodiers!

Zondag 10 juli opnieuw, dankzij Bob Jungels, één winnaar: Reipapduo. Flora Mous en Mandy de Weert volgden op slechts een punt. Corné Lodiers hield stand en gaat als klassementsleider de tweede tourweek in. 

Stand

Top-10 Primera Niels van Elzakker Tourspel op de tweede rustdag: 

Corné Lodiers (662),
René Schot & Jules Theuns (653),
Patrick Matthijssen (651),
Patrick Matthijssen (637),
Michel Mous (636),
Leon Verbraecken (635),
Rogier Geerdink (633),
Sander & Martijn Oerlemans (632),
Flora Mous (632),
Marc Nuijten (631)
en Marien van Es (631).

Geen steunbetuiging voor Guillaume Boivin.