Marie-Rose de Moor
Marie-Rose de Moor

In Memoriam: Marie-Rose de Moor

Algemeen

OSSENDRECHT Als de kerkklokken van het dorp speciaal voor jou geluid worden, dan was je heel bijzonder. De luidende klokken van de Ossendrechtse kerk gaven een geluid aan het verdriet dat een heel dorp voelt door het overlijden van Marie-Rose de Moor. 

Verbijsterd, zo liet de stemming in Ossendrecht zich het beste omschrijven nadat vorige week bekend werd dat Marie-Rose de Moor onverwacht was overleden, nog maar 64 jaar oud. De eerbetonen aan Marie-Rose overspoelen social media: inwoners, vrienden, verenigingen en ondernemers verwoorden hun verdriet om de fijne vriendin en de “moeder” bij wie het – in haar MFC de Drieschaar – altijd fijn thuiskomen was.

Dat Marie-Rose een gouden hart voor Ossendrecht had, dat wist het hele dorp al lang voor ze in 2005 het beheer van MFC De Drieschaar op zich nam. Dat ze in Hoogerheide woonde, en daar bleef wonen, werd haar vergeven. Ossendrecht sloot Marie-Rose in de armen. Ondernemersvereniging OVO schrijft op haar Facebookpagina dat Marie-Rose een warm en goed mens was met een gouden hart voor Ossendrecht en noemt het onverteerbaar dat juist dat gouden hart stopte met kloppen. “Marie-Rose was lief en zorgzaam, ze wilde het anderen naar de zin maken en werkte keihard om te zorgen dat het haar klanten aan niets ontbrak”, zegt OVO-secretaris Adri Sebrechts, “verenigingen belandden bij Marie-Rose in een warm bad, en zonder haar zullen Ossendrecht en MFC De Drieschaar nooit meer hetzelfde zijn. Het centrale punt is uit de Ossendrechtse gemeenschap gerukt. Dat is ontzettend zwaar.”

Gemeenteraadslid Arjan Buijsen gebruikt exact dezelfde woorden als Sebrechts om Marie-Rose te omschrijven. Ook hij noemt haar een “lieve en openhartige vrouw”, voor wie “niets teveel” was. “Marie-Rose deed altijd iets extra’s voor haar gasten”, zegt hij, “ze genoot ervan om te zien dat mensen het fijn hadden in de Drieschaar. Haar overlijden is een enorm verlies, uiteraard voor haar naasten en familie, maar zeker ook voor Ossendrecht. We hebben heel veel fijne herinneringen aan Marie-Rose, helaas zullen we het daar vanaf nu mee moeten doen.” Burgemeester Steven Adriaansen zegt: “We zijn Marie-Rose zeer dankbaar voor wat zij voor de Ossendrechtse samenleving betekend heeft. Bij haar kwamen gasten nooit iets tekort. Iedereen kende haar en zij kende iedereen. Ze was een begrip in Ossendrecht. We gaan haar enorm missen.” 

Tamara en Harold Arts, actief in diverse verenigingen, hebben niets dan mooie woorden over Marie-Rose: “Een bijzonder mens als Marie-Rose kun je eigenlijk niet samenvatten, daarmee doe je haar tekort. Ze was open, oprecht, liefdevol, betrokken, meelevend en zorgzaam”, zeggen ze, “ze heeft van de Drieschaar een thuis gemaakt voor heel Ostrecht, wat je ook organiseerde. Ze was er voor je, en deed - gevraagd of ongevraagd - altijd wat extra’s. Ze liet ons zien wat naastenliefde inhoudt. Marie-Rose was de enige Ossendrechtenaar die niet in Ossendrecht woonde. We zijn een bijzondere vriendin kwijt, maar vergeten zullen we haar nooit.”