Van dieren wordt Hayke blij, daarom mag hamster Beertje met haar op de foto.
Van dieren wordt Hayke blij, daarom mag hamster Beertje met haar op de foto.

Hayke overleefde haar examenstress

Algemeen

HOOGERHEIDE – Het is nogal wat, die eindexamens. De feestelijke vlaggen en afgedankte schooltassen aan de gevels van geslaagden ziet iedereen, maar over wat eraan vooraf gaat hoor je een stuk minder. Vaak is de examentijd vooral een periode van stress. Vraag dat maar aan Hayke, dan vertelt ze je dat er gelukkig ook een einde komt aan die stress.

Haar vier jaar op het Zuidwesthoek College zijn voorbij gevlogen, vindt Hayke Tieman (17) uit Hoogerheide. Toen ze een paar weken geleden het verlossende bericht kreeg dat ze geslaagd was voor haar vmbo-kader, had ze het nodige meegemaakt als middelbare scholier. “Het Zuidwesthoek College is een leuke school, maar het was soms wel chaotisch”, vertelt ze, “het was niet altijd even goed geregeld, zeker in coronatijd. Dan werkten er dingen niet, en moest je soms alles zelf regelen. Ik vond thuis les volgen niet zo erg, maar ik merkte wel dat je dan niet zo geconcentreerd bent als op school. Het is ook veel leuker om met je vrienden op school te zijn, maar ik heb wel veel geleerd over zelfstandigheid.” Hoewel ze dyslectisch is vond Hayke Nederlands veruit het leukste vak op school. Dat komt omdat ze het kreeg van haar twee favoriete docenten, meneer Vondenhoff en mevrouw Kayademir. “De beste, leukste docenten”, is Haykes oordeel.

Gesprek

Hoe leuk de docenten op het Zuidwesthoek College ook zijn, ze konden niet voorkomen dat de examentijd voor Hayke een bijzonder stressvolle periode was. Ze leerde veel, was thuis stil en soms niet te genieten. Ze maakte zich grote zorgen over haar slagingskans: “Ik moest het dit jaar halen, anders wist ik dat ik volgend jaar heel hard moest knokken.” Hayke deed haar uiterste best, en kreeg uiteindelijke de verlossende boodschap. “De dag van de uitslag bleef ik mezelf maar voorhouden dat ik rustig moest blijven, maar dat is niet makkelijk. Mijn mentor belde me vrij snel, maar voor mijn gevoel duurde het heel lang. Ik had al allerlei appjes gehad van vrienden die blij waren dat ze het gehaald hadden en ik wist nog niks”, zegt ze, “toen mijn mentor eenmaal belde rekte hij het gesprek heel lang, dat vond hij grappig, maar toen vertelde hij eindelijk dat ik geslaagd was.”

Dieren

Toen Hayke die boodschap thuis door de kamer schreeuwde was heel huize Tieman emotioneel: “Mijn vader moest huilen, en ik ook!”, zegt Hayke. Op haar eindlijst prijkte onder andere een nipte 5, voor biologie: “Dat is mijn vak niet, ik snap het niet en ik vind het niet leuk”, zegt Hayke. Toch gaat ze na haar welverdiende vakantie in Friesland naar het Scalda College in Goes om daar een opleiding dierverzorging te volgen. Haar droom is het om eerst stage te lopen in een dierenasiel op Curaçao, en dan in een Nederlands dierenasiel aan de slag te gaan: “Van dieren word ik gewoon heel erg blij”, zegt ze. Voor de examenkandidaten van volgend jaar heeft ze een goed advies: “Het helpt om goed te leren, niet alleen vlak voor de examens maar het hele jaar door. En als je het niet weet, dan moet je vragen stellen. Dat helpt altijd.”

Afbeelding