Harkwesp
Harkwesp Foto: Ria Hogerwaard

Wandeling door Kortenhoeff

Algemeen

Voor een wandeling door dit gebied is er parkeergelegenheid aan de Abdijlaan te Huijbergen voor zowel de auto als je fiets. Er zijn diverse wandelroutes en afstanden. Wij kiezen voor een ronde van ongeveer 3,5 km. Her en der op het parcours staan paaltjes met een QR-code. Als je die scant met je telefoon, krijg je allerlei informatie over wat er te zien is op dat punt. 

Veel vogels zien we niet, na het broedseizoen zijn ze wat inactief. We horen Zwartkopjes zingen en zien Boompiepers voorbijschieten.

Neem de tijd om eens om je heen te kijken naar al het moois wat de natuur daar nog meer te bieden heeft. Planten, bomen, libellen, vlinders en allerlei insecten. Een gekleurde kever kruipt over het pad en we zoeken op wat het is, een Bastaardzandloopkever. 

Er zijn verschillende vennen in het gebied, maar helaas staat het merendeel ervan droog. Een ven waar het nog wel goed toeven is, is die met de loopplank, waar een bankje op staat. We genieten daar van de verschillende kikkers en libellen. 

We lopen weer door en passeren de voormalige fruitschuur. Na de Tweede Wereldoorlog werd op Kortenhoeff een fruitboomgaard aangelegd. Het huisje met de rode dakpannen was de fruitschuur waar het fruit werd opgeslagen.

Als we op een gegeven moment bij een open stuk aankomen met wat stukken zand, zien we een soort wesp gaten graven. Het is een opvallende wesp met grote groene ogen. Natuurlijk zoeken we op welke dit is. Het gaat om de Harkwesp (de Bembix rostrata), een graafwespensoort, die geen mensen steekt. Hij jaagt op dazen en zweefvliegen. De vrouwtjes maken nesten in het zand, waar dan één larve in komt, die ze voeden met de prooien. Die grote harde haren op hun voorpoten gebruiken ze als harken om het nest te graven, vandaar de naam. Ik ga op mijn knieën tussen verschillende nestingangen zitten en zie om me heen de wespen aankomen. Sommige met een grote vlieg in hun pootjes. In een mum van tijd hebben ze zich naar binnen geharkt, maar het lukt toch om een foto te maken. 

Op waarneming.nl waar we de soort invoeren, wordt hij genoteerd als zeldzaam. Zo kan een wandeling niet alleen gezond, maar ook nog leerzaam worden.

Ria Hogerwaard

Bastaardzandloopkever