Afbeelding

De Bezemwagen

Algemeen

Etappe 12 op Franse Nationale Feestdag 14 juli kent weer bergen. Opnieuw Col de Galibier (van andere zijde) daarna Col de la Croix de Fer. Als afsluiting is er de klim naar de top van de meest bekende Alpencol de Alpe d’Huez. 21 haarspeldbochten liggen op de renners te wachten. De Alp der Alpen is 13.800 meter lang en 8,1%. Totaal 4.750 hoogtemeters in deze loodzware etappe. 13e etappe wordt bestempeld als vlak. Wel veel vals plat. Eindstreep ligt in Saint-Étienne. Etappe 14 (zaterdag 16-07), heuvelachtig terrein. Voer voor gedurfde ontsnappingen. 15e etappe zou wel eens een prima dag voor de sprinters kunnen zijn. Althans voor de rappe mannen die nog in koers zijn. Maandag 18 juli is 3e rustdag. Daarna begint de beslissende slotweek en wat voor 1. Etappe 17 kent weer heuvels dus geldt “alle hens aan dek”. In de 17e etappe wachten de Pyreneeën. Slechts 130 kilometer telt deze rit. Maar op het menu staan beklimmingen van monsterlijke bergen; Col d’Aspin, Hourquette d’Ancizan & Col d’Azet-Val Louron. Venijn zit natuurlijk in de staart. Wederom een aankomst bergop. Genaamd Peyragudes, 8.000 meter lang en gemiddeld 7,8%. De klassementsrenners mogen- sorry moeten- flink aan de bak. Hierna nog 4 ritten tot aan de eindstreep in Parijs.  

TOURTRIVIA (feiten & weetjes uit de rijke Tourhistorie) DEEL 3

Oudste Tourwinnaar met 36 jaar de Belg Firmin Labot. Hij zegevierde in 1922. Precies een eeuw geleden. Jongste Tourwinnaar was Fransman Henri Cornet die in 1904 de leeftijd van 19 jaar had. 2e in dit rijtje staat Tadej Pogacar. Sloveense alleskunner was in 2020 pas 21 jaren jong toen hij zijn 1e Ronde van Frankrijk won. Aantal Geletruidragers per land; hierbij gaat (begrijpelijkerwijs) Frankrijk aan de leiding met 85 renners die “Le Maillot Jaune” ooit minstens 1 dag droegen. Tweede is België met 56 coureurs en 3e Italië die 28 dragers van de Gele Trui leverden. Een mooie 4e stek is er voor Nederland met totaal 19 coureurs die ooit de trotse drager van dit kleinood in de boeken mogen bijschrijven. 5e plaats Duitsland met 14 renners in het geel. Er is in de historie slechts 1 renner geweest die de Gele Trui gedurende de hele Tour mocht dragen. Deze unieke prestatie werd in 1924 geleverd door de Italiaan Ottavio Bottecchia! Het bracht hem geen geluk. In juni 1927 werd hij zwaargewond gevonden in de berm tijdens de Tour. Hij overleed enkele dagen later. Zijn doodsoorzaak bleef voor altijd een groot onopgelost mysterie.

TRANSFERPRAAT

JUMBO-Visma heeft het contract van de Belgische coureur Tiesj Benoot verlengd t/m eind 2025. 33-jarige Spanjaard Ion Izagirre blijft t/m eind 2024 bij Franse ploeg Cofidis. Bijgetekend t/m eind 2024 door Belg Thomas de Gendt bij Lotto-Soudal. De 26-jarige Deen Mads Pedersen blijft t/m eind 2025 in dienst van Trek-Segafredo. Dit was voor deze week het wielernieuws in aflevering 275 van....