Ook etappewinst voor Dylan Groenewegen.
Ook etappewinst voor Dylan Groenewegen.

Gouden greep voor zilveren Tourspel

Algemeen

HOOGERHEIDE - Vrijdag 1 juli vloog de 109e Tour de France uit de Deense startblokken. Onder massale publieke belangstelling deed met name de Nederlandse afvaardiging van zich spreken. Ook in eigen contreien kijkt Niels van Elzakker & Co. terug op een geweldige tourstart. De naamgever van het Primera Tourspel voerde vlak voor de Zilveren editie een drastische nieuwe spelregel door. Het bleek een gouden greep met een surplus aan deelnemende teams.

Zes jaar terug legde de tourspeldirectie het ongelimiteerd aantal per deelnemer aan banden. Het betekende een teruggang in startende formaties. Aan de vooravond van de 25e aflevering volgde een tweede revolutionaire verandering. In tegenstelling tot alle voorgaande tourspellen koos men niet voor de verlate start op maandag maar nam het de totale ronde in het spelschema op. Enige scepsis was voelbaar. Zou men door de maatregel opnieuw aan deelnemers moeten inboeten?

Sinds het recordaantal van 1944 (2009) kon het Primera Tourspel in de voorbije coronajaren op slechts 1011 (2020) en 1040 (2021) teams rekenen. De negatieve tendens werd doorbroken en maar liefst 1139 potentiële eindwinnaars welkom geheten.

Elf Nederlanders stonden aanvankelijk in de basisopstelling, echter de Zeeuw Antwan Tolhoek miste net de selectieboot bij TREK-Segafrado. De overige landgenoten: Dylan Groenewegen, Mathieu van der Poel, Dylan van Baarle, Steven Kruijswijk, Taco van der Hoorn, Danny van Poppel, Bauke Mollema, Nils Eekhoff, Martijn Tusveld, Fabio Jakobsen.

Routine

Tijdens de Proloog nestelden Mathieu van der Poel en Bauke Mollema zich net achter de tijdritspecialisten als Filippo Ganna, Wout van Aert en winnaar Yves Lampaert. Ook John Schrauwen, Youri van der Meulen en Jacques Tempelaars lieten zien een aardige tijdrit in de prognostiek te hebben zitten. Met 135 punten pakte het trio een gedeelde etappezege. Het geel ging, hoe toepasselijk bij aanvang van de jubileumeditie, naar mede-grondlegger Tempelaars.

Op zaterdag 2 juli beleefde in de etappe Roskilde-Ryborg tourdebutant Fabio Jakobsen een geweldige wederopstanding. Het betekende voor het gerenommeerde duo René Schot-Jules Theuns een nipte dagzege. Op slechts een punt volgden Tessa van de Klundert en Mark Almekinders. Het geel ging over naar de schouders van oud-tourspelwinnaar(2004) René Mous.

Een dag later was hij het tricot alweer kwijt aan de allereerste winnaar Jacco Schoone (1998). Na een majestueuze eindsprint van Dylan Groenewegen te Sonderborg incasseerde Karel Bril met 140 punten de winst. Hij bleef Jeanne Kerstens, René Mous en alweer Tessa van de Klundert vier punten voor.


Top-10 Primera Niels van Elzakker Tourspel op de eerste rustdag: Jacco Schoone (319), Yvo van Dorst (314), Tessa van de Klundert (309), A-Team (309), Jeanne Kerstens (309), Corné van Dorst (307), Ricardo van de Klundert (305), Lars Akkermans (305), Rogier Geerdink (305) en Mark Almekinders (304).