Zonnedauw en veenmos in natuurgebied de Kortenhoeff.
Zonnedauw en veenmos in natuurgebied de Kortenhoeff. Foto: Frans Tijink

Excursie door de Kortenhoeff

Algemeen

HOOGERHEIDE - De natuurgidsenvereniging Nareka in Kalmthout en de gidsen van IVN Groene Zoom werken samen bij het organiseren van excursies aan zowel Nederlandse als Belgische zijde van de grens. Natuurgebied de Kortenhoeff maakt deel uit van Grenspark Kalmthoutse Heide.

Op zondag 10 juli verzorgen Nareka en IVN Groene Zoom een excursie door dit natuurgebied. De Kortenhoeff is een klein natuurgebied met een rijke natuur. Ongeveer alle biotopen die in het Grenspark komen voor. Natte en droge heide, vennen, stuifzand en wat bos. Dit gaat gepaard met een rijke flora en fauna, waarover de gids uitgebreid informatie zal verschaffen. In dit jaargetijde zijn Zonnedauw, Moeraswolfsklauw en het zeldzame Beenbreek te zien. De waterhuishouding en de verdroging van het gebied zal zeker ter sprake komen. Staatsbosbeheer maakte van dit ooit sterk verkavelde gebied, waar vooral agrarische activiteiten plaatsvonden, een aaneengesloten natuurgebied. Een aantal aspecten van het vroegere gebruik zijn nog in het terrein te herkennen. 

Praktisch: De excursie start op 10 juli om 10.00 uur op de parkeerplaats van camping Familyland, Groene Papegaai 19 te Hoogerheide. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en is gratis. Tip: wandelschoenen en een verrekijker.