Vernieuwbouw basisschool 't Paviljoen in Ossendrecht.
Vernieuwbouw basisschool 't Paviljoen in Ossendrecht.

Basisschool ’t Paviljoen wordt ‘vernieuwbouwd’

Algemeen

OSSENDRECHT – Vernieuwbouw, zo heet het als je een nieuw gebouw wegzet dat voor een deel is gebaseerd op het casco van een oud gebouw. Die behandeling staat de Ossendrechtse basisschool ’t Paviljoen te wachten. De eerste schetsen zijn gemaakt, de financiën zijn rond: in 2024 moet de nieuwe school er staan.

“Ons gebouw is hard aan een update toe”, zegt directeur Jannie Bouwens van ’t Paviljoen, “veel zaken zijn verouderd en opvang en onderwijs zitten te ver van elkaar. We zijn toe aan een nieuw, compacter gebouw. Het ontwerp wat er ligt is erg mooi!” Dat ontwerp werd getekend door architect Thomas Vullings van Thomas Architecten uit Den Bosch. Hij tekende een vernieuwde, energie neutrale school, met twee vleugels minder dan het huidige gebouw, lokalen waarin veel daglicht valt en de Co2-huishouding altijd perfect op orde is, en een kleine verdieping. In het gebouw wordt veel gebruik gemaakt van natuurlijke materialen als hout en baksteen, en er komt een grote tribunetrap in het hart van de school en rond het gebouw komt meer ruimte en groen. Het nieuw te realiseren gebouw wordt gebouwd op het skelet en de fundering van de school die er nu al staat, vandaar “vernieuwbouw”.

Onderwijswethouder Lars van der Beek is ook enthousiast over de plannen. Tussen de gemeente en de schoolbesturen die in de gemeente actief zijn, zijn afspraken vastgelegd in het Integraal Huisvestingsplan. In dat plan is voor de vernieuwing van ’t Paviljoen een investering van 3.365.000 euro opgenomen. “Dat bedrag zou met de huidige prijsstijgingen nog hoger kunnen uitvallen”, waarschuwt Van der Beek. Binnenkort organiseert ’t Paviljoen informatiebijeenkomsten en wordt er met de buurt een omgevingsdialoog gevoerd. De bedoeling is dat de nieuwe school uiterlijk in 2024 gerealiseerd is. Van der Beek: “Met deze vernieuwbouw kan het schoolgebouw weer 40 jaar mee.”

Zo komt 't Paviljoen eruit te zien na de vernieuwbouw.