Eikenprocessierups op een boom.
Eikenprocessierups op een boom. Foto: Pascal Brugman

Weer eikenprocessierupsen

Algemeen

GEMEENTE WOENSDRECHT - In de Gemeente Woensdrecht zijn ze al enkele jaren bezig met het preventief behandelen van de eikenbomen. Toch zijn er wel weer een paar nesten gesignaleerd in de gemeente, namelijk aan het Hageland in Ossendrecht, Korteven in Hoogerheide en aan de Abdijlaan tussen Ossendrecht en Huijbergen. De gemeente merkt wel dat de preventieve bestrijding zijn vruchten afwerpt. 

“In voorgaande jaren waren er rond deze tijd veel meer meldingen dan we nu binnen hebben gekregen. We kiezen in onze gemeente voor een preventieve behandeling, waarbij we in het voorjaar zo’n 3500 bomen behandelen met een biologisch bacteriepreparaat. Hierbij besteden we extra aandacht aan bomen langs doorgaande fietspaden en locaties waar in het verleden veel last is geweest van eikenprocessierupsen. Hiervoor huren we een gespecialiseerd bedrijf in, de kosten die hiermee gepaard gaan bedragen rond de 10.000 euro”, legt Sharan Kok, communicatieadviseur van gemeente Woensdrecht uit. 

Zij vervolgt: “Naast het preventief behandelen van de eikenbomen stimuleren we ook de aanwezigheid van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, bijvoorbeeld door bermen ecologisch (minder vaak en met het oog voor de bloeiperiode) te maaien of bloemenmengsels in te zaaien. Daarnaast zorgen we bij de aanplant van nieuwe bomen voor diversiteit, zodat een plaag minder makkelijk kan ontstaan dan wanneer er van één soort bomen heel veel bij elkaar staan. Dit noemen we een monocultuur.” 

De Gemeente Woensdrecht is dan ook al geruime tijd bezig met verschillende projecten waarbij biodiversiteit gecreëerd wordt, zoals aan de Kasteelstraat in Ossendrecht. Wethouder Jeffrey van Agtmaal liet dan ook weten dat deze projecten op meer plekken in de gemeente Woensdrecht uitgevoerd gaan worden.  

De medewerkers van de buitendienst zullen de aanwezige nesten van de processierups gaan verwijderen. Wees tot die tijd voorzichtig op plekken waar deze nesten aanwezig zijn, niet alleen voor uzelf maar ook voor uw huisdier of kind. Ziet u een processierupsnest, meld het dan altijd aan de gemeente en ga er niet zelf mee aan de slag. Mocht u toch in aanraking zijn geweest volg dan het stappenplan: Ga niet krabben of wrijven aan de bultjes of uitslag (zo worden de haren verder verspreid op de huid). Probeer de huid met plakband te strippen van haartjes. Een snellere methode is om gebruik te maken van een pluizenroller die wordt gebruikt om pluisjes uit kleding te halen. Spoel de huid (na stap 2) goed af met koud of lauw water. Zorg voor verlichting van de huid door een zachte, verkoelende crème te gebruiken. Was alle besmette kleding apart van de niet-besmette kleding. Was op een hoge temperatuur, bijvoorbeeld 60 graden, werkt beter. 

Bij klachten aan de ogen zijn er oogdruppels beschikbaar die irritatie kunnen verhelpen. Bij ernstige klachten aan het oog moet er opgepast worden voor een oogontsteking. Raadpleeg dan altijd een arts.

Eikenprocessierups