Met modder schilderen op Modderdag bij 't Paviljoen.
Met modder schilderen op Modderdag bij 't Paviljoen. Foto: Pascal Brugman

Modderen bij ‘t Paviljoen

Algemeen

OSSENDRECHT - REGIO - Woensdag was het internationale Modderdag. Dit idee vond zijn oorsprong in 2009 met als doel kinderen de noodzakelijke positieve natuurervaringen te geven. Het idee was eigenlijk ontstaan door een kledinginzamelingsactie en uitwisseling tussen kinderen uit Nepal en Australië. 

Marc Veekamp van het IVN heeft Modderdag in 2013 naar Nederland gehaald en dit met partners in de jaren opgezet. Tijdens Modderdag stond het vrij te spelen met de elementen zand en water, de kinderen kregen op deze manier de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Honderdduizenden kinderen in een binnen- en buitenland waren dus tegelijkertijd actief bezig met de natuur en natuurlijk het vies worden! 

Kinderdagverblijf ‘t Paviljoen in Ossendrecht gaf zich hier ook voor op bij het IVN. Zo gingen de kinderen Natan, Ivy, Willem en Nova die op deze dag op het kinderdagverblijf aanwezig waren samen met leidsters Lenne en Romy naar buiten. Hier hadden de leidsters verschillende modderbaden gemaakt waar de kinderen met hun voeten en handen in konden. Ivy vond het zelfs zo leuk dat ze erin ging zitten, want het was erg warm buiten dit gaf natuurlijk een extra verkoeling. 

Ook mochten de kinderen met de modder schilderen op een groot stuk papier en sommige kinderen waren een echte Picasso. Ze gingen zelfs verder met modder verven op de muur van het schoolgebouw. De leidsters en de kinderen genoten enorm van dit modderspektakel. 

De leidsters vonden dit ook belangrijk: “Dit hoort bij de ontwikkeling van het kind zijn, lekker vies worden en kennismaken met de natuur. Normaal is Modderdag één dag, maar wij hebben er een Modderweek van gemaakt. Zo kunnen de kinderen die op andere dagen bij ons komen ook meedoen. De kinderen krijgen na afloop ook een officieel modderdiploma.’’