Suzanne Borsboom
Suzanne Borsboom

“Oranje Leeuwinnen naar halve finale”

Algemeen

HOOGERHEIDE – Covid-19 bleek een lastig te verslagen tegenstander. Evenals zoveel andere evenementen ging ook het EK voetbal voor vrouwen voor een jaar in de ijskast. Na de verplichte pas op de plaats ging het op 6 juli alsnog in Engeland los. Nederland is op grond van tien gewonnen kwalificatiewedstrijden vanzelfsprekend van de partij. Daarnaast kroonden de Oranje Leeuwinnen zich in 2017 voor de laatste maal tot Europa’s beste en is derhalve titelverdediger. En als we Suzanne Borsboom mogen geloven komen ze ook deze keer weer ver… 

Het EK voor vrouwen mag op de aandacht van de linkervleugelverdedigster van Vivoo dames 1 rekenen. Suzanne Borsboom (18) was ongeveer zes, zeven jaar toen ze haar eerste voetstappen op het voetbalveld zette. Op een steenworp afstand van huize Borsboom sloot ze zich bij haar leeftijdgenootjes van METO aan. “Voetbal is altijd mijn sport geweest. Ik heb tot mijn veertiende met veel plezier hier aan de andere kant van de straat gespeeld. Op het laatst speelde ik bij de jongens en zondag ook bij de dames. Ik merkte dat het bij de jongens lastiger werd en verder wilde ik het wel iets hoger proberen dan op het niveau waar de vrouwen destijds speelden. Vivoo zocht versterking en ik ben vervolgens in 2018 de uitdaging aangegaan.”

In Huijbergen was de nieuwe aanwinst veruit de jongste speelster in de selectie van coach Ruud Linders. “De opvang was vanaf het begin enorm. Toch heb ik wel even moeten wennen, sowieso ging was het fysiek harder en verder duurt het even voordat je alle familielijntjes in het team doorhebt”, knipoogt Suzanne Borsboom.

Aanvankelijk fungeerde ze als linkshalf. Na een seizoen werd echter de linksbackpositie haar deel. Wellicht een doorn in het oog van vader Arthur Borsboom, als spits in 361 duels verantwoordelijk voor 102 goals in dienst van METO 1. Suzanne lachend: ”Als het aan hem ligt kom ik iedere wedstrijd een paar keer mee op om de aanval te versterken. Ik voel me echter helemaal prima op linksachter.”

Gedreven

Vivoo dames 1 eindigde dit seizoen als derde. In de nacompetitie verloor het ruim van Baronie. “Hoewel het voor mij persoonlijk, vanwege mijn examenjaar, niet mijn beste seizoen was kwamen we als team wel heel ver. DSE da2 werd kampioen, nadat ze volgens ons regelmatig hulp van hun eerste team invlogen. Thuis klopten we ze met 5-1. Volgend jaar gaan we opnieuw proberen door als kampioen naar de Tweede klasse te promoveren. Het team blijft in tact, trainer Ruud Linders blijft en iedereen is serieus en gedreven.”

Of Suzanne Borsboom tweemaal in de week in Huijbergen op het trainingsveld zal staan, is nog even afwachten. “Als ik mijn herexamen wiskunde haal dan verhuis ik naar Maastricht om biomedische wetenschappen te gaan studeren. Mogelijk dat ik daar in de buurt een club op redelijk niveau zoek, meetrain en zondag weer bij Vivoo aansluit.”

Voor het EK tipt Suzanne Borsboom gastland Engeland en Frankrijk. Oranje is onder de nieuwe coach in opbouw. “Ik ben benieuwd en ga het zeker volgen. Zweden is een lastige tegenstander. Van Portugal en Zwitserland moeten ze kunnen winnen. Ik denk echter dat de halve finale het eindstation zal zijn. Als verdedigster kan ik juist genieten van aanvallend slimme voetbalsters als Vivianne Miedema, Daniëlle van de Donk en Jackie Groenen. In de toekomst is Victoria Pelova iemand waar ik veel van verwacht”, besluit Suzanne Borsboom.

Vivoo dames 1 na de met 5-1 gewonnen wedstrijd tegen DSE dames 2.