Dag van de vluchteling op de Volksabdij.
Dag van de vluchteling op de Volksabdij. Foto: Pascal Brugman

Gezellig samenzijn in de Volksabdij

Algemeen

OSSENDRECHT - ‘Wereld Vluchtelingendag’ is een speciale herdenkingsdag die jaarlijks gevierd wordt op 20 juni. De dag werd in 2000 ingesteld via een speciale resolutie door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties om begrip voor vluchtelingen aan te kaarten en hun bijdragen aan de vrede te vieren. ‘Wereld Vluchtelingendag’ wordt in meer dan honderd landen gevierd, vaak georganiseerd door de nationale afdeling van de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. 

Op de Volksabdij in Ossendrecht stonden ze hierbij stil dit jaar. Hier worden al sinds maart vluchtelingen uit de Oekraïne opgevangen. De vluchtelingen die hier verblijven, maar ook in andere delen van de Gemeente Woensdrecht, raken al erg geïntegreerd in de Nederlandse cultuur. Zo gaan de kinderen naar Nederlandse scholen en volgen de volwassenen Nederlandse lessen.
In de Brasserie aan de overkant werken zelfs enige volwassenen, zo hebben ze ook wat te doen en ze hebben er veel plezier in, zoals Ludmila. Ze vindt het heerlijk en geniet van alle mensen die in de Brasserie komen.

Jolanda van Haaren, coördinator van BWI Woensdrecht, leidt sinds de komst van de vluchtelingen op de Volksabdij er al het reilen en zeilen en wilde de ‘dag van de vluchteling’ niet onopgemerkt voorbij laten gaan.
“Het is vooral belangrijk dat de bewoners het naar hun zin hebben in de tijd dat ze hier verblijven. Er ontstaat ook al echt een band tussen bewoners en vrijwilligers. Deze dag was een uitgelezen kans om op een ongedwongen manier de mensen die veel voor de bewoners doen samen te brengen. Iedereen heeft dan ook lekkere hapjes gemaakt en meegenomen en er waren Nederlandse spelletjes. Svetlana Hendriks en haar man Maarten zijn al een tijdje betrokken met Mijn wereldkeuken, ze kwamen dan ook naar de Volksabdij om stroopwafels te bakken. Het drinken werd gesponsord door de Brasserie van de Volksabdij. Het was vooral een heel gezellig samenzijn”, aldus Jolanda van BWI..  

Dag van de vluchteling Volksabdij
Dag van de vluchteling Volksabdij
Dag van de vluchteling Volksabdij
Gezellig samen genieten en lekker eten.
Dag van de vluchteling Volksabdij