Frank en Fancy Roeken met de drie
Frank en Fancy Roeken met de drie "Putse" burgemeesters

Feestelijke viering 775-jarig bestaan Putte

Algemeen

PUTTE – “Put is Put”, zo klinkt het aan alle kanten van de grens in Putte. Het dorp bestaat 775 jaar, en om dat te vieren hebben inwoners van alle kanten van de grens de handen ineen geslagen om iets bijzonders neer te zetten. Hoe goed dat is gelukt, dat gaan Putte en omstreken de komende tijd zeker merken.

“Heel raar”, zo noemt Fancy Roeken van het Comité 775 jaar Putte, het moment dat er in 2020 betonblokken op de grens verschenen, in een paniekerige poging het coronavirus te beteugelen. “Toen merkten we pas hoe we elkaar misten. Die grens zou er helemaal niet moeten lopen. Aan welke kant van de grens we ook wonen, we zijn allemaal Puttenaren. Het feit dat Putte 755 jaar bestaat is een ideale gelegenheid om de drie Puttes bijeen te brengen, dus dat gaan we doen.”

Comité

Het Comité 775 jaar Putte bestaat naast Fancy Roeken en haar echtgenoot Frank uit Sophie de Noier van Jeugd Jongeren Werk Putte, Lieve Calle van Plein 70 uit Kapellen, Daniël Cornelissens van KWB Putte Ertbrand, Ludo Hoendervangers en Paula Teijsen van Fanfare De Volharding, Kevin Eysakkers van Dorpsplatform Putte en Ron van Hoof. Samen verzorgen ze een groot, grensoverschrijdend feest, dat Putte op 2 juli op z’n kop zet.

 Brunch

Dat feest begint met een Saamhorigheidbrunch, om 10.30 uur op het Douaneplein. De Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen is één van de genodigden, net als zijn collega’s Dirk Van Mechelen van de gemeente Kapellen en Rik Frans van de gemeente Stabroek. 

Muziek

Het middagprogramma begint om 12.00 uur met de interactieve kinderdiscoshow SPLASH, en krijgt vanaf 13.30 uur een muzikaal tintje, dat bol staat van de Putse fanfares, artiesten en DJ’s. Fanfare De Volharding speelt er zij aan zij met het Groot Puts Orkest, een schoolorkest en de Koninklijke Fanfare Verbroedering Stabroek. Ron van Hoof zingt zij aan zij met Rob Mustang, Judith & the Groove Guards en Ingri. Vanaf 19.00 uur is het de beurt aan de DJ’s op een event waar DJ Joshua, DJ Cruisecontrol en DJ Sidney Ayven en DJ Jules Baltazar er een zo mogelijk nog groter feest van maken. Kristof Carpentier, bekend van Big Brother België, verzorgt een gastoptreden. 

Op zondag 3 juli keert Ron van Hoof terug op het Douaneplein waar hij het publiek zal toezingen, net als Jody Pijper, Lissa Lewis, de band Comeback en Remco Hertogs.

Lichtstoet

“Zo’n mooi jubileumjaar willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt Fancy Roeken, die stelt dat het uitdagend was om alles kloppend te krijgen voor beide kanten van de grens: “We zijn één dorp, maar twee verschillende landen. Je ziet dat dingen in die twee landen soms heel anders geregeld zijn, daar kunnen we zeker nog van elkaar leren.” Later dit jaar plant het comité nog lezingen over Graaf Moretus en Jacob Jordaens, en op 15 oktober volgt er nog een spectaculaire lichtstoet. Pas in december, bij de kerstmarkten op Plein ’70, het Douaneplein en het Jordaensplein wordt het jubileumjaar van Putte officieel afgesloten. “Want”, zegt Fancy, “als wij Puttenaren een feestje vieren, dan doen we het goed.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding