Albert Martens, Sjaak Tempelaars en Jan van Loon.
Albert Martens, Sjaak Tempelaars en Jan van Loon. Foto: Dennis van Loenhout

Eeuweling Nieuw Borgvliet nog kerngezond

Algemeen

BERGEN OP ZOOM – De Bergse voetbalvereniging Nieuw Borgvliet bestaat 100 jaar en bereikt daarmee een langgekoesterde wens. Een wens, die aan de basis staat van een nieuw hoofdstuk in de historie van de vereniging, die alleen in naam gaat verdwijnen. De sfeer en geest van Nieuw Borgvliet zijn eeuwig, zowel letterlijk als figuurlijk.

Houdt Moedig Stand, zo heette de Bergse voetbalvereniging, die later bekend zou worden als RKVV Nieuw Borgvliet, de eerste 12 jaar na haar oprichting in 1922. Hoe toepasselijk die naam was kon men toen nog niet vermoeden, maar in 2022 is de vereniging zich er meer dan bewust van. Voorzitter Sjaak Tempelaars, secretaris Albert Martens en Jan van Loon, die als het op één na langst zittende lid van de club de jubileumcommissie voorzit, zijn beretrots op hun club: “Nieuw Borgvliet is een club voor iedereen. Hier draait het niet alleen om prestaties, maar ook om spelvreugde: plezier in het voetballen, en een goede sfeer naast het veld. Een gezond respect voor de rijke historie, en een wil om er samen de schouders onder te zetten maakt dat we een prachtige mijlpaal hebben bereikt, en dat we ook na 100 jaar nog een kerngezonde vereniging zijn.”

Dames

Die kerngezonde vereniging heeft niet alleen een eeuwfeest te vieren, maar ook het 50-jarig bestaan van haar dameselftal. Jan van Loon herinnert zich nog goed hoe dat begon, als een grapje dat later bloedserieus zou worden: “In 1971 hadden we dringend behoefte aan een nieuwe tribune. Om geld in te zamelen bedachten we een ludieke wedstrijd, van een dameselftal dat tegen Aviolanda zou spelen. Onze dames verloren met 6-0, maar wisten wel meteen dat ze wilden blijven voetballen. Dat team vormde de basis voor het dameselftal dat we nu nog altijd hebben. Oh ja, en die tribune kwam er natuurlijk!”

Reünie

Een 100e verjaardag moet je groots vieren, en dat is precies wat Nieuw Borgvliet gaat doen. Op zaterdag 11 juni was er al een grote voetbalclinic voor de jeugd en trapte het damesteam af voor haar jubileumwedstrijd tegen het beloftenelftal MO-19 van Sparta. Daarna speelden de seniorenelftallen van Nieuw Borgvliet een onderling toernooi dat werd afgesloten met een knallende, en welverdiende feestavond. Op 18 november volgt nog een reünie voor oudere en oud-leden in Paviljoen Rozenoord, waar een dag later de jubileumreceptie en een feestavond plaatsvinden. Bovendien presenteert de vereniging in die maand nog een boek over haar rijke historie.

Trots

“Toen we in 2010 ons vertrouwde sportpark De Brombeer vaarwel zeiden en verhuisden naar het nieuwe sportpark De Markiezaten stond de club er niet goed voor, met nog maar 5 seniorenteams”, zegt Sjaak Tempelaars, “sterker nog, we waren op sterven na dood. De gemeente eiste op dat moment al dat we zouden fuseren met FC Bergen, maar die eis ging later weer van tafel. Want we hebben samen onze schouders eronder gezet, en het nog ruim 10 jaar volgehouden. Nu zijn we een gezonde vereniging met 10 seniorenteams. Ik was vastbesloten om ervoor te zorgen dat Nieuw Borgvliet de 100 zou halen. We zijn allemaal hartstikke trots op het feit dat dat is gelukt.”

Clubgevoel

Het 100-jarig bestaan wordt meteen het laatste jubileum voor Nieuw Borgvliet, want een fusie met FC Bergen tot de nieuwe voetbalvereniging FC de Markiezaten zou volgend jaar dan toch echt werkelijkheid moeten worden. Voor Tempelaars, Martens en Van Loon is dat heel nadrukkelijk geen domper. “Het is een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van onze club, waarin alleen de naam anders wordt”, zeggen ze. De mensen en de “geest” van Nieuw Borgvliet blijven ook straks, onder de nieuwe vlag, behouden. Het clubgevoel verandert daarmee niet. Jan van Loon vertelt hoe belangrijk dat is: “Dat mensen van Dosko naar onze kantine komen om wat te drinken zegt alles over onze club. Maar nog mooier is het dat oud-leden, met dementie, bij het zien van oude elftalfoto’s weer helemaal opleven. Die foto’s maken hen blij en gelukkig. Voetbal lééft bij ons, al 100 jaar. Dat maak je niet ongedaan met een fusie.”

“Fusie is nieuw hoofdstuk in historie van Nieuw Borgvliet”